Sukhoi Su-47

(eerst S-37 ‘Berkut’)

Met de vroegere benaming S-37 Berkut kon men redelijk snel verwarren met de Su-37 super flanker, een gemoderniseerde versie van de Su-27 Flanker. Sukhoi wil met deze een gevechtsvliegtuig als concurrent voor de Amerikaanse F-22 Raptor.

Sukhoi Su-47 vliegtuig
Sukhoi Su-47 vliegtuig

Het eerste wat opvalt zijn de naar voor wijzende vleugels, dit is niet nieuw want het werd reeds eerder gedaan bij de Grumman X-29 en de Europese Hansa-jet, de versterkte composieten vleugels dienen ervoor om in combinatie met de kleine vleugeltjes vooraan en de uitgerekte staartvlakken achteraan, de Su-47 een maximale wendbaarheid te geven.

Ondanks zijn voorkomen is de Su-47 een stealth-vliegtuig, de wapens worden intern meegevoerd, er is een radar- absorberende deklaag aangebracht en er zijn zelfs camouflagebeschilderingen ter beschikking om herkenning door satellieten te bemoeilijken.

De Su-47 is uitgerust met in alle richtingen verstelbare motoruitlaten en de inlaten liggen onder een uitloop van de vleugelvoorrand, dit leidt tot een betere luchtinstroming bij hogere aanvalshoeken van het toestel met als bijkomend voordeel dat op de vleugelvoorrand wervels ontstaan die bij hoge aanvalshoeken de draagkracht versterken. Dit principe werd eerder toegepast op de Tupolev Tu-144.

Voor het opstijgen op slechte en/of vuile landingsbanen zijn er boven de romp speciale deuren voorzien om extra lucht te laten binnenstromen, dit werd eerder toegepast op de MiG-29.

Het toestel is uitgerust met de modernste elektronica en zal een geduchte tegenstander wordt van de Amerikaanse F-22 Raptor.

Eerste vlucht

De eerste vlucht van het prototype XP-47B vond plaats op 6 mei 1941 en de productie van de P-47 nam een enorme vlucht, toen deze werd stopgezet waren er 15.677 Thunderbolts gefabriceerd.

Oorspronkelijk bedoeld als escortejager van de zware bommenwerpers boven Europa zoals de B-17 en B-24 werd het toestel ook vaak gebruikt als ondersteuningsjager van de grondtroepen, dit vooral voor zijn grote vuurkracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheidde de P-47 zich door meer dan 7.000 vijandelijke vliegtuigen te vernietigen, het toestel werd ook gebruikt in de Stille Oceaan in de versie van de P-47N die een langere actieradius had.
Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte Frankrijk de Thunderbolt nog in de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd.

Specificaties van de Sukhoi Su-47 berkut

Fabrikant:Sukhoi
Ontwerper: onbekend
Gebruik: Aanvalsvliegtuig
Motor: 2x Aviadvigatel D-30F6 turbofans / later 2x Saturn/ Lyul’ka AL-37FU turbofans
Vermogen: onbekend
Vleugelbreedte: 16,7 m
Lengte: 22,6 m
Hoogte: 6,40 m
Vleugeloppervlakte: onbekend
Klimvermogen: onbekend
Gewicht leeg: 24.000 kg Geladen: 34.000 kg
Snelheid max. : 2.500km/h Geladen
Plafond: 18.000 m
Bereik: 3.300 km
Bewapening: 1x 30-mm kanon + Lucht-lucht en lucht-grond raketten op 14 ophangpunten
Bemanning: Een
Eerste vlucht: 25 september 1997
Aantal gebouwd: onbekend