Commodus en zijn keizerschap

Toen zijn vader hem het keizerschap gaf en later doodging keerde Commodus snel terug naar Rome. Daar was hij geliefd onder de mensen die het niet zo breed hadden. Hij had een progressieve belastingheffing ingevoerd in het Romeinse rijk.

Dat wil zeggen dat armere mensen minder belasting moesten betalen en dat de rijke mensen verhoudingsgewijs meer moesten inleveren. In Rome trouwde Commodus met Crispina. Commodus deed zelf mee aan de gladiatoren gevechten.

Veel mensen vonden het waanzin dat een keizer mee deed aan gladiatorengevechten en waren van mening dat hij daar moest ophouden. Commodus gaf zichzelf hoge beloningen voor de strijd die hij had geleverd tegen de wilde dieren in het amfitheater. Dit deed hij in totaal 735 keer.

Dan komt er corruptie voor in zijn gelederen. De eerste keren dat de corruptie plaats vond komt Commodus erachter en hij laat zijn zus verbannen naar een ander eiland waar ze later ook vermoord werd. Er worden verscheidende pogingen gedaan om Commodus te vermoorden

In zijn achterdocht laat Commodus bijna alle invloedrijke mensen uit de regering van zijn vader om brengen. Daarnaast liet hij door sommige mensen valse getuigenissen opleggen zodat hij ook de senatoren kon laten vermoorden en hij hun bezittingen in handen kon krijgen.

In zijn waanzin had hij Rome opnieuw gesticht en gaf hij alle maanden andere namen waaronder de naam Hercules. Dit was de naam die hij gebruikte in het theater waar hij met een grote leeuwenvacht de strijd aan bond met dieren.

Er wordt wel eens gezegd dat Commodus net zo wreed was als Nero. Op een oudejaarsavond was het met hem en zijn keizerschap gedaan. Hij werd vermoord door verwurging en vergif.