Het Bloedbad van Nanking

De Japanners trokken tijdens hun aanvallen door naar de Chinese stad Nanking. Alle dorpen die ze op weg naar de stad werden op brute wijze vernietigd. Na een beleg viel de stad Nankin op 13 december 1937 in Japanse handen. De Japanse soldaten vermoorden vele onschuldige burgers en roofden veel buit. Daarnaast verkrachtten de Japanners vele vrouwen en kinderen in het openbaar.

Na de verkrachtingen werden de slachtoffers vaak verminkt en vermoord. Er werd een waar bloedbad aangericht in Nanking dat weken lang duurde. In totaal kwamen ongeveer 340.000 mensen om het leven door de slachtpartijen van het Japanse Keizerlijke Leger.

Een Duitse diplomaat John Rabe wist er echter voor te zorgen dat een deel van Nanking als veiligheidszone kon worden behouden. Samen met zijn comité vestigde hij de Nanking Veiligheidszone. Deze veiligheidszone werd echter herhaaldelijk geschonden door de Japanners.

De Veiligheidszone zorgde er echter wel voor dat een deel van de inwoners van Nanking kon worden gered. De Japanners maakten van Nanking een nieuwe hoofdstad toen de Chinezen zich steeds verder terugtrokken.

Zo werd Nanking de hoofdstad van Japans China. De gruwelijkheden die in Nanking zijn aangericht door de Japanners zijn zo extreem dat tegenwoordig nog moeilijke politieke gesprekken plaatsvinden tussen China en Japan over de Tweede Wereldoorlog