1943 – Joodse jongen in Warschau

Wie kent niet die foto waarop de kleine jongen, die vol angst zijn armen omhoog houdt, staat afgebeeld.

Tsvi C in de tweede wereldoorlog
De bekende foto van Tsvi C in de tweede wereldoorlog

De bekende foto van Tsvi C.

Deze foto die werd genomen in Warschau in 1943 werd het toonbeeld van de tragedie en het lijden van het joodse volk tijdens de oorlog , de kleine joodse jongen is Tsvi C. Nussbaum, de SS-er die hem daar onder schot houdt is Josef Blösche.

Blosche vermoordde bij de massa-executies en deportaties eigenhandig vele honderden mensen, waaronder kinderen, zwangere vrouwen, gehandicapten en bejaarden.

Josef Blösche werd in 1969 in de DDR geëxecuteerd met een nekschot. De foto ging heel de wereld rond en was te bekijken op tentoonstellingen en in artikels over de holocaust, vele mensen dachten dat de kleine jongen dood was, gestorven in één van de gruwelkampen.

Na enkele tientallen jaren echter werd de toen zevenjarige jongen geïdentificeerd als Tsvi C. Nussbaum, levend en wel in New York in de Verenigde Staten.

Hij wist alles nog over die bewuste dag, 13 juli 1943 voor een hotel in Warschau. In 1935 waren zijn ouders geëmigreerd naar Palestina, doch omdat ze hun draai niet konden vinden keerden ze in 1939 terug naar Sandomierz in Polen.

Nussbaum’s ouders werden vermoord nog voor de joden massaal gedeporteerd werden en zijn broer verdween spoorloos. Hij ging samen met zijn tante naar Warschau en konden er een jaar ondergedoken leven tot ze gevangen werden en overgebracht naar Bergen-Belsen.

Enkele dagen voor de bevrijding was Tsvi bijna gestorven doch een Duitse dokter bleef bij hem en hield hem in leven, op deze manier overleefde hij de Holocaust.

In 1945 ging Nussbaum naar Israel en in 1953 vertrok hij naar de verenigde staten, waar hij aankwam zonder één woord Engels te spreken. Hij volgde een medische opleiding en werd dokter gespecialiseerd in oor, keel en neusziektes waarbij hij gemotiveerd werd door zijn oom die een spraakstoring had opgelopen in het concentratiekamp.

Hij huwde kreeg vier dochters en twee kleinkinderen. Onlangs verklaarde hij: “Ik voel me enorm schuldig, waarom overleefde ik?”.