Adolf Galland

Adolf Galland is een van de bekendste Duitse piloten uit de tweede wereldoorlog. Hij werd op 12 maart in 1912 geboren in Westerholt. Tijdens de luchtgevechten in de oorlog wist hij meer dan 100 vijandelijke vliegtuigen neer te halen.

Adolf Galland
Adolf Galland

Galland zijn favoriete vliegtuig was de Messerchmitt BF 109. Voordat Adolf Galland een rol vervulde in de tweede wereldoorlog had hij eerst in de Spaanse burgeroorlog gevochten. De fascist Franco deed een beroep op de Duitse luftwaffe om de regering in Spanje omver te werpen.

De Luftwaffe besloot op dit beroep in te gaan. Adolf Galland vocht ook mee. Op 8 mei 1937 kwam hij aan in El Ferrol. Hij commandeerde het 3 / J88 Squadron, dat ook wel het Mickey Mouse Squadron werd genoemd.

Spanien Kreuz

De troepen van Franco wisten samen met de Duitse Luftwaffe de communisten en de regeringsgetrouwe loyalisten te verslaan. Op 6 juni 1939 kreeg Adolf Galland voor zijn verdienste tijdens de Spaanse burgeroorlog het Spanien Kreuz in de gouden versie met diamanten.

Deze hoge onderscheiding kregen alleen de beste piloten. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft Adolf Galland een zeer snelle carrière gemaakt. Hij begon als kapitein in 1 oktober 1939 en hij eindigde als generaal luitenant in 1944.

Tijdens deze periode heeft hij zeer veel hoge onderscheidingen ontvangen waaronder het Ritterkeuz met diamanten-eikenloof.

Na de tweede wereldoorlog

Na de tweede wereldoorlog heeft Adolf Galland 2 jaar in krijgsgevangenschap gezeten vanwege zijn rol in de aanvalsoorlog die Duitsland had ontwikkeld en uitgevoerd. Hij verhuisde na zijn gevangenschap naar Argentinië waar hij dienst deed in de luchtmacht.

In 1955 verliet hij Argentinië en ging hij naar het Duitse ministerie van defensie. Na daar een tijd te hebben gewerkt ging hij met pensioen.

Adolf Galland stierf op 9 februari 1996 op 83 jarige leeftijd. Hij werd begraven in Remagen-Oberwinter bij de St. Laurentius kerk.