Het sabel

Een sabel valt onder de blanke wapens en wordt zowel gebruikt als een slag en een steekwapen. Sabels werden door verschillende mensen gedragen en gebruikt. Zo droegen veldwachters vaak sabels en ook in het leger droegen enkele eenheden een sabel als standaard uitrusting.

Het sabel werd voor het eerst gebruikt in de 10de eeuw. In de 18de eeuw werd het sabel steeds populairder en verdrong het andere blanke wapens zoals het degen en de rapier

Het uiterlijk van een sabel

Een sabel is een vrij lang wapen dat wel wat weg heeft van een zwaard. Sabels zijn echter in de meeste gevallen lichter en worden met één hand gehanteerd in de strijd. De meeste sabels hebben een licht gebogen vorm.

Deze vorm moet er voor zorgen dat het sabel snel kan worden gebruikt in het gevecht (te paard). Het lemmet van een sabel wordt ook wel kling genoemd en bezit in veel gevallen een groef. De kling kan zowel eenzijdig als tweezijdig snijdend zijn.

Sabels zijn voorzien van een Ricasso. Een Ricasso is een verstevigd gedeelte tussen de kling en de kom waaraan de pareer-beugel is bevestigd. Vaak is de Ricasso gemerkt met een fabrieksmerk.

De pareerbeugel en de stootplaat beschermen de hand tijdens het gevecht met de tegenstander. Een sabel wordt in een schede gedragen. De schede kan bestaan uit verschillend materiaal. Zowel metaal, leer, stof als hout worden gebruikt in schedes.

Aan de schede van de sabels worden ook wel sabelkwasten bevestigd. De sabelkwast wordt officieel portopee genoemd en is vaak voorzien van regimentskleuren of kleine emblemen.

Het sabel als militair wapen

Het sabel is vooral bekend als een cavaleristen wapen. Ruiters te paard droegen vaak sabels. Dit gebeurde vrijwel overal ter wereld. Zowel in het Europese contingent, het Amerikaanse contingent als het Aziatische contingent werden sabels in verschillende vormen gehanteerd door soldaten te paard.

Langzamerhand verdween het paard van het strijdtoneel en het sabel werd minder effectief toen de uitvinding van het buskruit er voor zorgde dat vijanden over langere afstanden konden worden uitgeschakeld. Het sabel wordt nu nog in veel gevallen als ceremonieel wapen gebruikt. Vooral officieren en wachters dragen het sabel nog op hun ceremoniële tenue.