Neutronenbom

De Neutronenbom behoort tot de waterstofbommen. Deze bommen zijn kleine atoombommen die zeer geconcentreerd zijn. Een groot deel van de energie die tijdens de explosie vrijkomt bestaat uit een Neutronen straling.

De radioactieve straling blijft bij een explosie van deze bommen vrij klein. Een neutronenbom heeft ten opzichte van een atoombom een vrij kleine explosiekracht. De Neutronen-werking is daarentegen sterk verhoogd. Deze neutronen hebben een sterk doordringingsvermogen en kunnen daardoor alles wat zich in de omgeving van de explosie bevindt beschadigen.

Zowel levende wezens als zaken die zijn voorzien van elektronica vallen ten prooi aan de neutronen-uitwerking. Het is moeilijk om objecten en levende have tegen deze uitwerking te beschermen. Neutronenbommen worden nog niet in de praktijk gebruikt tegen legereenheden of legervoertuigen. Hoewel ze daarvoor wel erg geschikt zouden kunnen zijn.

Vooralsnog worden deze bommen alleen toegepast als defensief wapen tegen intercontinentale raketten. De neutronen vernietigen namelijk de elektronica van deze raketten waardoor ze kunnen exploderen of hun doel niet meer kunnen bepalen.