Kruisraketten zijn zo ongeveer de bekendste raketten die er zijn. De benaming is echter niet helemaal correct. Kruisraketten worden weliswaar als een raket gelanceerd maar bij de baan die deze raketten volgen wordt de raket aangedreven doormiddel van een speciale motor die gebruik maakt van de zuurstof die langs de raket gaat.
De Kruisraket is dus een soort onbemand vliegtuigje dat geleid wordt naar zijn doel. Tijdens de koude oorlog werden veel Kruisraketten in Europese landen geplaatst als dreiging en verdedig tegen de communistische Sovjet-Unie.
De kruisraket wordt tegenwoordig nog steeds in gebruik genomen door de VN. De Nederlandse marine maakt ook gebruik van kruisraketten. Het type dat zij hanteren is de Harpoon welke wordt gebruikt tegen doelen op zee.
De kruisraket als wapen
Een kruisraket is een geavanceerd geleid wapen dat zowel een conventionele explosieve lading kan dragen als een nucleaire lading. Kruisraketten zijn voorzien van speciaal geleidingssysteem waarmee de raket naar zijn doel kan worden geleid.
Kruisraketten kunnen in verhouding tot vele andere raketwapens voor een lange duur horizontaal vliegen. Hierdoor kunnen ze lange afstanden op geringe hoogte vliegen zonder naar beneden af te buigen. Deze eigenschap zorgt er voor dat kruisraketten onder de radarpeiling van de vijand kunnen vliegen en de vijand hierdoor vrijwel onopgemerkt kunnen naderen.
Met een bereik van 1600 kilometer is het een zeer effectief aanvalswapen. De snelheid van een kruisraket is met 880 kilometer per uur niet bepaald hoog. De raket moet het dus van zijn mogelijkheden hebben voor de lange afstand en zijn vermogen om op lage hoogte de vijand te benaderen.