Oorlogsschepen

Het oorlogschip of de slagkruiser is altijd de trots geweest van de marine van elk land. De eerst versies gaan ver terug in de tijd. De Galei-schepen die door de Grieken werden gebruikt waren voorzien van een extra verstevigde boeg. Hiermee konden ze vijandelijke schepen rammen.

Deze eerste oorlogsschepen werden doormiddel van peddels aangedreven en konden een behoorlijke snelheid halen. Ook andere landen maakten in die tijd gebruik van ram-schepen. De meeste andere oorlogsschepen waren in die tijd overigens alleen bedoeld voor het aan wal zetten ven de infanterie. Al spoedig zouden verschillende ontdekkingen er voor zorgen dat de aanblik en de kracht van de oorlogsschepen aanzienlijk zou worden verbeterd.

Oorlogsschepen veranderen

Toen de Chinezen in de 10de eeuw het buskruit hadden uitgevonden veranderde er veel binnen de krijgsmacht. Er werden kanonnen en andere wapensystemen ontwikkeld. Ook de marine kreeg beschikking over kanonnen. Deze kanonnen werden eerst op simpele vrachtschepen geplaatst.

Langzamerhand werden speciale oorlogsbodems ontwikkeld die voorzien waren van vele kanonnen. Deze schepen waren aan het begin van de oorlogsvoering te water vooral uit hout gefabriceerd. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werden de eerste metalen schepen ingevoerd.

Deze bleken behoorlijk goed bestand te zijn tegen de ronde kanonskogels van vijandelijke schepen. Ook werd in die zelfde burgeroorlog de eerste onderzeeër ontwikkeld. Tegen het einde van de 19de eeuw had de marine al een heel breed scala aan gevechtsschepen ter beschikking. De ontwikkeling bleef echter doorgaan.

Slagschepen werden steeds groter en werden voorzien van verschillende soorten kanonnen. Ook onderzeeboten werden steeds verder gespecialiseerd. In de tweede wereldoorlog bleek de combinatie tussen jachtvliegtuigen en oorlogsbodems goed te kunnen worden gerealiseerd in vliegdekschepen. Oorlogsschepen zijn tegenwoordig nog steeds een erg belangrijk onderdeel voor de marine en zullen ook in de toekomst in ontwikkeling blijven.

Wat wordt in de categorie oorlogsschepen behandeld

In deze categorie worden alle militaire schepen behandeld. Niet alleen de slagkruisers komen aan bod ook mijnenjagers, onderzeeboten, vliegdekschepen en andere marinevaartuigen worden behandeld. De marine schepen die aan bod komen zijn uit verschillende landen en uit verschillende periodes en oorlogen.