Sack S.A.6 vliegtuig

In Juni 1939 vond de eerste Nationale Wedstrijd van Aeromodels met Verbrandingsmotoren in Duitsland plaats. De wedstrijd werd gehouden in de plaats Leipzig-Mockau. Arthur Sack, dat van een cirkel-gevleugeld vliegtuig droomde, nam deel aan de wedstrijd met het S.A.1 model. Helaas stortte het project neer.

Kenmerken Sack S.A.6

De bekende Duitse piloot Ernst Udet moedigde de ontwerper Arthur Sack aan om met zijn onderzoek verder te gaan. Sack bouwde in 1940 vier extra bemande modellen. De Sack S.A.6 werd uiteindelijk het enige project dat door de Luftwaffe werd aanvaard. De bouw van de Sack S.A.6 begon in 1941. Het was een project vervaardigd uit onderdelen van een gesloopte Messerschmitt BF 109B. Het kreeg een Argus 10C-3 240 motor afkomstig van de Messerschmitt BF 108. De vleugelassemblage was nieuw en was vervaardigt uit Triplex.

Het testen van de Sack S.A.6

De eerste test van de Sack S.A.6 was op een startbaan van 1.200 meter op de luchtmachtbasis Brandis in begin 1943. Tijdens de test, waren de leidraden niet sterk genoeg met gevolg dat er schade aan de constructie werd toegebracht. De controleoppervlakten achter de cirkelvleugel werkten niet voldoende genoeg en een van de landingstellen brak. Vermoedelijk was het lage vermogen van de motor de oorzaak van de schade.

Wegens tijdgebrek werd er niet voor gekozen om krachtiger motoren te produceren voor dit toestel. De Sack S.A.6 werd aangepast op andere punten aangepast. Het landingsgestel werd naar achteren bewogen en niet zijwaarts. Er werden onder andere ook remmen geïnstalleerd van de Junkers Ju 88. De derde test vond op 16 April 1944 op een 700 meter lange startbaan. Tijdens de test, vloog het toestel 500 meter. Voor de vierde en definitieve test in mei 1944, vloog het toestel 800 meter.

Laatste hoop voor de Sack S.A.6

De kleine spanwijdtevleugels van de Sack S.A.6 waren te kort om de torsie van de motor te compenseren. Arthur Sack vroeg aan Ernst Udet om krachtiger motoren voor zijn project. Toen Hitler het project zag tijdens een test, keurde Hitler de aanvraag goed en werden de eerste krachtige motoren geleverd in juni 1944.

Tijdens de zomer van 1944, werd raket-aangedreven Messerschmitt me 163B Komet verplaatst naar Brandis. Er werden onderdelen van de Messerschmitt me 163B Komet op de Sack S.A.6 geïnstalleerd. Tijdens de vijfde test, brak opnieuw het landingsgestel tijdens het landen. Na de vijfde test, werd het project beëindigd kort daarop werd de luchtmachtbasis Brandis zwaar gebombardeerd zodat alle modellen werden vernietigd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog, onderzochten Amerikaanse troepen de luchtmachtbasis naar enige sporen. Toen ze tussen de ruïnes zochten, vonden ze geen enkel spoor terug van het enige toestel van het type Sack S.A.6 dat aanwezig zou zijn geweest. Vermoedelijk zijn de toestellen in geheim gehouden door Duitsland, andere zeggen dat de toestellen door Duitsland, net zoals de Flettner Fl 282 “Kolibri”, werden vernietigd.

Technische gegevens van de Sack S.A.6

Ontwerper: Arthur Sack
Ingezet: Nazi-Duitsland
Soort: onbekend
Bemanning: 1
Lengte: 6,4 m
Hoogte: 2,56 m
Spanwijdte: 5 m (Diameter)
Vleugeloppervlakte: 251,91 m2
Maximum gewicht: 910 kg
Motor: 1x Argus As 10C-3 Luchtgekoelde V8 rotormotor
Vermogen: 250 Pk
Maximum snelheid: onbekend
Bouwjaar: 1941
Eerste test: begin 1943
Aantal gebouwd: vermoedelijk 2 prototypes