Militaire Baret

Een baret is een zeer bekend militair hoofddeksel. Een baret bestaat grofweg uit een vilten stof die aan de onderkant samenkomt. Aan deze onderzijde is een leren (of imitatie leren) band geplaatst. Deze band is nauwer dan de rest van de baret en zorgt er voor dat de baret stevig op het hoofd blijft zitten van de militair.

De baret is vaak voorzien van een bepaalde kleur die het gemakkelijker maakt om de eenheid waartoe de drager van de baret behoort te bepalen. Daarnaast worden baretten vaak voorzien van insignes. Deze emblemen verschillen per land en per eenheid.

De Nederlandse baretemblemen zijn verhoudingsgewijs erg groot in vergelijking tot die van andere landen. Achter baretemblemen zijn vaak vilten stofjes geplaatst die de eenheid van de soldaat aanduiden en het contrast tussen het embleem en de baret helderder maken.

Wie dragen baretten?

Baretten worden vaak door militairen gedragen. Militairen zijn echter niet de enige personen die baretten als hoofddeksel gebruiken. Ook leden van speciale politie-eenheden, zoals het Arrestatie-Team, dragen regelmatig baretten wanneer ze hun functie vervullen.

Paramilitaire organisaties en terroristische bewegingen proberen vaak doormiddel van baretten een bepaalde eenheid uit te stralen. De baret is dus een hoofddeksel dat bij vele groeperingen in de smaak valt.

Baretten in verschillende kleuren

Baretten zijn er in de meest uiteenlopende kleuren. De kleuren slaan vaak, zoals eerder vermeld, op de militaire onderdelen. Hieronder staan een aantal baretten vermeld die kenmerkende kleuren hebben. De legereenheid of politie-eenheid staat er achter vermeld.

Groene baret

De groene baret wordt gebruikt voor de commando-eenheden (KCT). Niet alleen in Nederland is dat het geval. De groene baret is internationaal bekend als de commando baret.

Rode baret

De rode baret staat bekend als de baret voor de paratroepen. De rode baret wordt overigens niet alleen door Nederlandse soldaten van de luchtmobiele brigade gedragen, ook paratroepen uit andere landen, zoals de Britse Airborne soldaten, dragen rode baretten.

Donkerblauwe baret / met anker

De donkerblauwe, marineblauwe baret wordt gebruikt voor en door de mariniers. De baret moet dan wel voorzien zijn van een goudkleurig anker op een rood stukje vilt.

Donkerblauwe baret / politieteken (vlammen op boek): Deze baret wordt gebruikt voor leden van het Arrestatie-Team (AT).

Lichtblauwe baret: Deze baret staat symbool voor de internationale legermacht van de Verenigde Naties (VN). Ook de helmen van de VN soldaten zijn voorzien van een blauwe kleur, vandaar de bijnaam “Blauwhelm”.

Zwarte baret

Deze baret wordt alleen gedragen door leden van de cavalerie. Verschillende emblemen moeten voor verder onderscheid zorgen. In WW2 droeg de Duitse pantserbemanning ook zwarte baretten.

Deze waren echter zeer groot in verhouding tot de baretten die tegenwoordig worden gedragen.

Zandkleurige baret

Leden van de Britse Special Air Service (S.A.S) dragen deze aparte kleur op hun baret.

Slotwoord over baretten

Baretten worden door verschillende militaire eenheden gebruikt. Ze zijn voorzien van een aparte kleur om onderscheid te maken tussen de verschillende (militaire) eenheden. Ondanks het feit dat een baret geen bescherming biedt voor de soldaat en nauwelijks camoufleert worden baretten tegenwoordig nog veel gedragen.

Zelfs de mode heeft invloed op het ontwerp en de kleur van de baret. Ongeveer een jaar geleden probeerde de defensie een nieuwe commando groene baret als standaard baret in te stellen voor het Nederlandse leger.

Dit voorstel heeft voor hevige reacties gezorgd bij de Nederlandse commandotroepen. Zij vonden dat er geen onderscheid werd gemaakt tussen de normale infanterist en de elite-eenheid van het Korps Commando Troepen.