Puis en zijn keizerschap

Puis heeft een lange tijd als keizer geregeerd. Van het jaar 138 tot het jaar 161. Hij wou Hadrianus als god laten betitelen. Dit wilde de senaat niet. Puis dreigde met ontslag als het niet gebeurde. De senaat moest wel toestemmen. De 22 jaar dat Puis heeft geregeerd was een vredige tijd.

Er is weinig geschreven over de tijd dat Puis regeerde omdat er weinig oorlog was. Hij heeft aan 120 km van de muur van hadrianus een andere muur gebouwd om de opstand in Schotland onder de duim te houden. Verder waren er nog kleine opstootjes in Azië.

Ook was er in zijn regeertijd de 900 jarige viering van Rome. Hij betaalde uit zijn eigen zak olie en ander eten voor de mensen die dat niet konden betalen. Daarnaast hielp hij eigenhandig mee met een grote brand in de stad en redde mensen toen er een aardbeving was geweest.

Doordat hij dingen had gedaan zoals mensen die veroordeeld waren door de vorige leider Hadrianus vrij te spreken en niet te laten vervolgen kreeg hij de naam: “De Vrome van de senaat”.

Door de sympathie die hij van de bevolking en de senaat kreeg kon Puis 22 jaren heersen. Dit was voor een Romeinse keizer een bijzonder lange regeerperiode.

Puis stierf op 74 jarige leeftijd in zijn paleis op een natuurlijke wijze. Ook dit was vrij uniek. Veel Romeinse keizers kwamen namelijk door geweld om het leven. De vriendelijke en barmhartige aanpak van Puis bleek dus een goed effect te hebben op zijn onderdanen.