Sovjet Unie verklaart Japan de oorlog

De Sovjet Unie werkte al een tijd met de andere geallieerde partijen samen om de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog in Europa ter vernietigen. Toen die oorlog daar ten einde liep kon de Sovjet Unie zich ook concentreren op vijand Japan in het Oosten.

De Sovjet Unie startte de oorlog tegen Japan om verschillende redenen. Het vergroten van de communistische invloed in Azië was één van de redenen om Japan op 8 augustus 1945 de oorlog te verklaren. De Japanse troepen werden door de Sovjet troepen teruggedrongen.

Het Japanse leger in Mantsjoerije werd omsingeld en overwonnen door de Russen. Keizer Pu Yi werd door de Sovjet militairen gevangen genomen. Al spoedig trokken de Sovjet militairen op naar Peking en vochten ze tot in Korea.

Door de aanwezigheid van de militairen van de Sovjet Unie hadden de strijders van de CCP onder Mao Zedong een belangrijke bondgenoot in de strijd. De communistische troepen van de Chinese Communistische Partij kregen wapens die de Sovjet militairen hadden buitgemaakt op de Japanners.