Luftwaffe

Luftwaffe betekend letterlijk ‘Luchtwapen’. De Luftwaffe was de Duitse luchtmacht in de tweede wereldoorlog. De naam Luftwaffe werd ingevoerd in 1934. In dat jaar had de nazi-leider Hermann Göring de Luftwaffe opgericht. Hermann Göring had grootse plannen met ‘zijn’ luchtmacht.

Luftwaffe B-17
Luftwaffe B-17

De Luftwaffe speelde een belangrijke rol in de Duitse Blitzkrieg. Vaak vielen de Duitse vliegtuigen eerst de verbindingslijnen en aanvalstroepen van de vijand aan voordat de rest van de Duitse strijdmacht werd ingezet.

In de Spaanse burgeroorlog van 1936 kon de Duitse Luftwaffe oefenen met gevechtstechnieken. Deze bleken zeer effectief te zijn. De Luftwaffe werd uitgebreid en op haar hoogtepunt tijdens de oorlog had ze meer dan 200.000 vliegtuigen ter beschikking en meer dan 2 miljoen medewerkers waren voor deze organisatie werkzaam.

Tijdens de veldslagen zowel ter land als ter zee en in de lucht was de Luftwaffe een zeer nuttige deelnemer. De geallieerde landen investeerden ook enorm veel tijd en geld in de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen.

Tegenwoordig kan een moderne strijdmacht niet meer zonder gevechtsvliegtuigen. De Duitse Luftwaffe heeft er dus voor gezorgd dat de vliegtuigen permanent deel uitmaken van een goed georganiseerd leger.

De Duitsers waren ook de eersten die een straalvliegtuig ontwikkelden. De Russen en de Amerikanen namen deze ontwikkeling na de tweede wereldoorlog over.