Clusterbom

Een clusterbom wordt gerekend tot sub-munitie. Dit houdt in dat een clusterbom een bom is die meerdere kleine bommen (kleinere munitie) bevat. Clusterbommen worden door vliegtuigen afgeworpen en kunnen door de verspreiding van de kleine bommen een groot gebied verwoesten.

Clusterbom
Clusterbom

Clusterbommen bevatten ongeveer 200 kleine bommen in totaal. Deze kleine bommen worden doormiddel van kleine parachutes stabiel in de lucht gehouden. De gelanceerde kleine bommen kunnen op verschillende wijze tot ontploffing komen.

Ontploffing op basis van een tijdmechanisme komt voor maar er zijn ook versies van kleine bommen die doormiddel van grondcontact tot ontploffing komen. Clusterbommen worden vaak gebruikt tegen vijandelijk militair personeel.

De clusters van een clusterbom

Ook in de strijd tegen het terrorisme is een clusterbom een geschikt middel. Clusterbommen vernietigen echter een breed gebied en zijn daardoor als bom niet erg precies. Dit is een groot nadeel. Andere mensen zoals onschuldige burgers of rode-kruis-personeel kunnen ook gewond raken door de ontploffing van de clusterbom.

Hierdoor is de clusterbom een omstreden wapen geworden. In 2006 heeft België het eerste gedeeltelijk verbod ter wereld ingevoerd op het gebruik van clusterbommen. Andere landen maken echter nog steeds gebruik van dit type bom.