Sarin Zenuwgas

Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen die door de Duitsers werd uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog maar nooit in massa productie kwam. Het is daarnaast ook een van de gevaarlijkste gassen aller tijden.

In plaats van Mosterdgas (Ieperiet) worden bij Sarin de spieren verlamt. Mosterdgas brengt blaren op alles wat in contact kwam met het gas zodat het slachtoffer nooit ter plaatse stierf tenzij het slachtoffer niet beschermd werd door een gasmasker.

Gevolgen van Sarin

Wanneer Sarin in contact komt met de longen worden de longen in een mum van tijd verlamt zodat de longen geen zuurstof kunnen pompen. Het slachtoffer word ter plaatse ook verlamt aan verschillende lichaamsdelen. De dodelijke dosis van het materiaal is voor de mens waarschijnlijk minder dan een milligram. Andere typen van zenuwgassen zijn b.v. soman, tabun en VX.

Die Schutzstaffel (SS)

Het gas werd in midden 1939 door de Duitsers ontworpen. Door jaren testen met proefdieren werd het gas pas aan het eind van de oorlogsjaren in productie genomen. Het gas werd verder nooit gebruikt door de nazi’s.

Kenmerken van Sarin

Sarin is anders dan mosterdgas. Mosterdgas is namelijk een dikke gele rookwolk die in de kleren blijft hangen om zo door het kledij te vreten en het lichaam aan te tasten (verbranden). Mosterdgas ruikt naar knoflook.

Sarin is anders. De troepen konden Sarin niet zien, ruiken of proeven zodat dit een onverwachte dood kan leiden. Voor je het beseft, ben je al op slag dood.