Alexander Farnese werd landvoogd van Nederland
Alexander Farnese werd de nieuwe landvoogd van Nederland na de dood van Don Juan op 1 oktober 1578. Hij werd echter door de Nederlandse staten generaal niet als landvoogd erkend omdat de staten generaal liever de jonge Matthias van Oostenrijk als landvoogd hadden.
Alexander Farnese had echter de steun van Filips II en liet zich niet makkelijk van zijn post verdrijven. De Spanjaarden wilden onder zijn bewind wederom de protestanten verdrijven en zetten daar hun legers en materieel op in.
Door de dood van zijn vader mocht Alexander Farnese zich van Parma noemen omdat hij deze adellijke titel van zijn vader had geërfd. Hij wist al gauw een deel van Nederland onder zijn bewind te scharen. Hij had Maastricht met zijn legers veroverd.
De drie noordelijke provincies, die stonden onder leiding van George van Lalaing (graaf van Renneberg), sloten zich in 1580 weer aan bij de Spaanse bezetter. In Friesland boden enkele opstandelingen nog succesvol verzet zodat de bezetting in de drie noordelijke provincies niet volledig was.
De Spanjaarden zaten echter ondanks het verzet weer stevig in het zadel. Alexander Farnese had een deel van zijn doel bereikt. Nu moest hij de rest van Nederland nog onder het Spaanse bewind plaatsen. Hiervoor moesten nog wel gevechten worden geleverd en de winst van Alexander Farnese stond nog niet van te voren vast.