Helikopters

De Rus Igor Ivanovitsj Sikorsky wordt gezien als de vader of de uitvinder van de helikopter. Zijn hele leven was hij gefascineerd door de luchtvaart. Toen hij op 14 september 1939 zijn eerste vlucht maakte met zijn eigengemaakte helikopter kwam zijn droom in vervulling.

Sikorsky was de eerste die een goedwerkende helikopter had ontwikkeld met één rotor en er in had gevolgen. Amerika had meteen al belangstelling voor deze uitvinding en besloot in 1941 enkele helikopters van Sikorsky zijn fabriek te kopen.

Al spoedig werd duidelijk dat de helikopter een effectief militair wapen kon worden. In de tweede wereldoorlog was de helikopter nog nauwelijks klaar voor militaire taken maar daar kwam na 1945 al gauw verandering in.

Tijdens de koude oorlog en de Vietnam oorlog bleek de helikopter een uiterst doelmatig militair middel en wapen te zijn voor speciale missies.

Wat wordt in de categorie helikopters behandeld

In de categorie helikopters worden alle militaire hefschroefvliegtuigen behandeld. Zowel gevechtshelikopters als militaire vervoer- en transporthelikopters komen aan bod.

We maken bij de informatieverstrekking geen onderscheid tussen specifieke landen of periodes. Van enkele helikopters zullen alleen de technische gegevens worden behandeld terwijl van andere helikopters ook geschiedkundige gegevens aan bod zullen komen.