Fasces

Fasces is een oud symbool dat uit de tijd stamt dat het Romeinse rijk het Europese continent regeerde. Het symbool bestaat uit een samengebonden bos berkenhout met midden in een bijl.

Fasces symbool
Fasces symbool

Romeinse magistraten hadden in de Romeinse tijd een belangrijke functie in het gerechtelijk systeem. Zij hadden de macht over het leven en sterven van de burgers omdat zij de straffen oplegden.

De magistraten werden ondersteund door de lictor. De lictor was een soort uitvoerende instantie van het gerecht. Het was tevens een soort beschermingseenheid voor de magistraten.

Om de macht van de magistraten uit te stralen en daarmee tevens de macht van de lictor aan te geven, werd voor het fasces- symbool gekozen. Dit symbool werd vaak gedragen door de lictor wanneer deze zijn dienst vervulde. De lictor droeg dus toen daadwerkelijk een bijl bij zich met daaromheen een takkenbos van berkenhout.

Omdat dit symbool stond voor de uitvoering van de macht en trok het de interesse van de Italiaanse dictator Mussolini. Deze gebruikte het symbool als logo voor zijn fascistische knokploegen, die de Fasci di combattimento werden genoemd. Waarin ook weer het woord “fasces” terugkomt. Het loge werd ook op vlaggen geplaatst van Mussolini zijn partij.