Einde van de Vietnamoorlog

In 1973 kwam er officieel een einde aan de Vietnam oorlog doordat president Nixon op 27 januari een wapenstilstandsovereenkomst tekende. De Amerikaanse troepen konden nu uit Vietnam gehaald worden en op 29 maart gebeurde dat ook.

De oorlog in Vietnam was volgens veel mensen geen succes voor Amerika en eigenlijk was het ook geen succes voor Noord-Vietnam. Beide landen hadden hun zin niet gekregen en veel schade geleden. In Zuid-Vietnam werden nog steeds gevechten geleverd maar op veel kleinere schaal. Nu moest het Zuid-Vietnamese leger zelf de opstanden en de gevechten zien te stoppen.

Conclusie van de Vietnamoorlog

De Vietnam oorlog maakte deel uit van de koude oorlog. De oorlog was erg complex en toonde aan hoe moeilijk het kan zijn voor een westers land om ergens een democratie in te voeren. De Amerikanen hadden koste nog moeite bespaard om de democratie in Zuid-Vietnam tot stand te brengen. Hun kosten bleken vrijwel voor niets.

Uiteindelijk kwam men er achter dat de bevolking zelf moet besluiten tot democratie en dat men deze regeringsvorm niet op kan leggen. De Zuid-Vietnamese bevolking koos in 1974 ook voor het communisme en dat konden Amerikanen niet tegen houden.

De dreiging van het communisme was na de Vietnamoorlog niet geweken. Wel kwamen de democratische westerse landen en de communistische oosterse landen er zo langzamerhand achter dat overleg en onderhandelingen wel eens een probaat middel konden vormen voor de toekomstige internationale betrekkingen.