Bom

Een bom is een explosief wapen dat bedoeld is om te exploderen. Een bom bestaat vaak uit een omhulsel dat gevuld is met buskruit of ander explosief materiaal. Het omhulsel kan van verschillend materiaal zijn gemaakt.

Nucleaire bom
Nucleaire bom

De kracht van het explosieve materiaal zorgt er voor dat het omhulsel uit elkaar spat. Door de druk van de explosie en de scherven van het omhulsel kan veel schade worden aangericht.

Ontsteking

Een bom kan op verschillende manieren worden ontstoken of tot ontploffing worden gebracht. Tijdbommen worden bijvoorbeeld doormiddel van een klok tot ontsteking gebracht maar er zijn ook andere ontstekingsmethoden.

Zo worden sommige bommen door plotselinge beweging ontstoken of door een slagpin-mechanisme. Bommen die worden geworpen uit vliegtuigen kunnen tot ontploffing komen doormiddel van een hoogtesensor.

Dit is niet de enige ontstekingsmethode voor vliegtuigbommen. Ook radarsystemen en contact met de grond kunnen voor ontploffing zorgen bij vliegtuigbommen.

Gebruik van bommen

Bommen worden volop gebruikt in de militaire wereld. De Chinezen begonnen in de 10de eeuw met de ontwikkeling van buskruit. Al spoedig werd dit buskruit gebruikt om in omhulsels te stoppen en als projectiel te hanteren.

De eerste bommen werden meestal aangestoken doormiddel van een lont of een ander systeem waarbij vuur te pas kwam. Bommen kwamen steeds vaker op het strijdtoneel en tegenwoordig zijn deze explosieve wapens niet meer weg te denken.

Door de invoering van vliegtuigen op het strijdtoneel kunnen bommen vrijwel overal worden afgeworpen. Er zijn echter veel verschillende bommen te vinden in het brede militaire arsenaal dat de moderne legermachten ter beschikking hebben.

Verschillende bommen

Er zijn een aantal verschillende bommen in de militaire wereld. De volgende soorten bommen komen voor:

  • Conventionele bommen: Deze bommen zijn gevuld met chemische explosieve stoffen zoals buskruit.
  • Uiteenspattende bommen (cluster bommen): deze bommen zijn gevuld met losse delen die voorzien zijn van munitie. Wanneer deze bommen tot ontploffing komen worden verschillende kleine bommen verspreid die elk afzonderlijk ook weer tot ontploffing komen. Een voorbeeld van dit type bom is de clusterbom.
  • Nucleaire bommen: Deze bommen zijn de meest destructieve bommen die er bestaan. Doormiddel van kernfusie of kernsplijting komt een enorme hoeveelheid energie los. Deze energie wordt steeds groter en verspreid zich over zeer groot gebied. De atoombom behoord tot deze categorie.

Tot slot

Bommen zullen waarschijnlijk altijd tot de militaire wapens blijven behoren. De ontwikkelingen van bommen zullen leidden tot steeds destructievere en specifiekere wapensystemen. De SMART-Bom is daarvan een bekend voorbeeld.

Wapens die zichzelf naar het doel kunnen leiden wanneer ze eenmaal geprogrammeerd zijn. De krachtigste bom die er nu is ontwikkeld is de waterstofbom. Deze bom bevat een nucleaire lading. De Amerikaanse MOAB (Massive Ordnance Air Burst/ Mother Of All Bombs) is de sterkste niet-nucleaire bom die er bestaat.