Patriot PAC-3

Luchtverdedigingsraket

Het Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) systeem is gebaseerd op het originele Patriot luchtverdedigingssysteem voor alle hoogtes. Het systeem is ontworpen om huidige bedreiging vanuit de lucht te bestrijden. Het basissysteem was bedoeld om vliegtuigen en kruisraketten uit te schakelen.

De verbeterde PAC-1 en PAC-2 systemen hadden ook een beperkte mogelijkheid om ballistische raketten tegen te houden. Deze mogelijkheid is verder verbeterd bij de PAC-3, teneinde een mogelijkheid te kunnen bieden tegen stealth-toestellen en geavanceerde elektronische tegenmaatregelen. Het systeem is ook in staat om UAV’s, ASM’s en tactische en ballistische raketten te treffen.

Het Patriotsysteem bestaat uit verschillende elementen, waaronder een radar die zeer moeilijk te verstoren is. Geen van de onderdelen is bewegend. Elke PAC-actie wordt uitgevoerd door operators in het Engagement Control Station (ECS).

De operators kunnen direct actie ondernemen of de doelidentificatie en prioriteiten doorgeven aan de computer. De Patriot batterij bestaat uit zes tot acht lanceerders die de raketten vanuit in de fabriek geladen containers afvuren. De lanceerders kunnen tot een kilometer verwijderd zijn van het ECS en zijn verbonden door middel van een micro-golflink.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gesteld dat de PAC-3 “robuust in vuurkracht”, sterk en niet veeleisend moet zijn, en kunnen opereren met andere raketsystemen en AWACS-vliegtuigen. Het ministerie heeft ook grote nadruk gelegd op snelle inzetbaarheid.

Het PAC-3 programma bestaat uit twee projecten. Het PAC-3 Growth Program kent materiaalverbeteringen aan de raket en zijn command- en control-systemen. Bij het PAC-3 Missele Program is de variëteit aan potentiële doelwitten vergroot.

Patriot games
De PAC-3 heeft een “hit-to-kill” kop in plaats van de nabijheid-ontsteking van de eerdere patriots. De PAC-3 raket is ook kleiner dan zijn voorgangers, met een diameter van 25 cm in plaats van 41 cm van de PAC-2. Hoewel transport- en lanceercontainers van de PAC-3 ongeveer even groot zijn als die van de PAC-2, bevatten deze 4 raketten in plaats van 1.

De PAC-3 is ook het resultaat van de voortschrijdende verbeteringen bij de PAC-1 en PAC-2. Bij elk nieuw Patriotsysteem was de software van de geleidings- en besturingselementen verbeterd.

Andere PAC-3 verbeteringen hebben betrekking op de radar. De “Radar Enhancement Phase 3” vergroot de capaciteiten van de classificatie en identificatie en de radar heeft ook een veel hogere resolutie. Ook zullen de geleidings- en besturingselementen worden verbeterd, zodat de raketten vanaf een grotere afstand kunnen worden gelanceerd.

De tests met de PAC-3 raket startten in 1999 en het Amerikaanse ministerie van Defensie verwacht dat het systeem in 2012 in dienst zal worden genomen.

SPECIFICATIES PATRIOT PAC-3 raket (voorlopig)
AFMETINGEN: lengte 5,2 meter; diameter 25 cm.
GEWICHT: lanceergewicht 312,4 kg; gewicht bij impact 142 kg.
PRESTATIES: maximale hoogte ruim 15 km; minimale hoogte 50 meter; bereik 20 km.