Memelland medaille

Medaille zur Erinnerung an die Heimkehr des Memellandes

Voor de Tweede Wereldoorlog begon was Hitler’s Duitsland betrokken bij een drietal militaire acties die bijna allemaal zonder bloedvergieten verliepen.

De drie militaire acties waren:

  1. annexatie van Oostenrijk
  2. bezetting van Sudetenland, Bohemen en Moravië
  3. Terugkeer van de stad Memel in het Derde Rijk

Deze acties werden herdacht met een medaille die ook wel de bloemenoorlog medailles werden genoemd. Ze hadden alle drie dezelfde voorzijde met op de achterzijde een speciale datum ter nagedachtenis aan die actie.

De beroemde uitspraak van Hitler: “Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer” staat ook op de achterkant. Het ontwerp van deze medailles kwam van professor Richard Klein.

Geschiedenis rond de Memelland medaille

In juni 1919 ondertekenen de Duitsers het verdrag van Versailles, waarbij zij afzien van de rechten op Memel. Op 9 januari 1923 kondigt de regering van Litouwen aan dat zij het bestuur over Memel over gaan nemen met de intentie om het gebied gepast te verenigen met Litouwen. Memel fuseert als een autonoom gebied met Litouwen en krijgt de naam Klaipeda.

Memelland medaille
Memelland medaille

In oktober 1938 wordt door Litouwen een krijgswet uitgevaardigd, waardoor de macht van de locale autoriteiten wordt verkleind. Een maand later buigt Litouwen voor de Duitse wens om de krijgswet in Memel te be?indigen.

Hitler geeft aan de oorlogsmarine bevel tot het plannen van een invasie in Memel. Vanaf 22 maart 1939 beginnen Litouwse militaire eenheden zich terug te trekken uit Memel. De Litouwse districtsbestuurder draagt de macht over aan de door nazi gedomineerde locale assemblee.

Er gaat een delegatie van Litouwen naar Berlijn om te praten over de status van de stad Memel en op 23 maart ondertekent de Litouwse minister van buitenlandse zaken Urbsys een conventie waarin Memel weer wordt teruggeven aan Duitsland. De geallieerde durfden echter weer niet op te treden tegen Hitler omdat zij bang waren om een oorlog te ontketenen.

De medaille zur Erinnerung an die Heimkehr des Memellandes was de derde uit de rij van drie en werd door Hitler op 1 mei 1939 in het leven geroepen.

Hij werd verleend aan soldaten van de Wehrmacht en Waffen SS die hadden deelgenomen aan de bezetting van de stad Memel. Er zijn in het totaal 31.322 medailles zur Erinnerung an die Heimkehr des Memellandes uitgereikt.