44M Tas tank

De 44M Tas was een Hongaarse zware tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd.

Geschiedenis van deze tank

In 1943 heeft de Hongaarse Generale Leger Staf een besluit genomen voor het realiseren van een zware tank die het tegen de zware Russische tanks moest opnemen. Ondertussen werd het leger al reeds uitgerust met vijf Panther en drie Tiger tanks.

Omdat de Tiger niet gemakkelijk te produceren viel en heel wat duurder was dan de Panther, werd er besloten om het Panther ontwerp te nemen die gelijk was aan de Russische tanks zoals de T-34. Het prototype werd gebouwd door de Hongaarse vliegtuigfabrikant Manfred Weiss. Het prototype werd in het najaar van 1943 afgemaakt. Echter op 27 juni 1944, werd de fabriek door de Russen gebombardeerd zodat het enige type vernietigd werd.

44M Tas tank

Eigenschappen van de 44 Tas tank

Ondanks dat er vele ontwerpen van de Panther werden toegepast op de Tas, waren er toch heel wat verschillen. De Duitse Panther tank had een chassis met wieloverlapping. Een typische kenmerk bij de Duitsers. Zo zijn de half-rupsvoertuigen, de Tiger, de Konigstiger en de Panther voorzien met het systeem. De wielophanging bestond uit meerdere rijen wielen die elkaar overlappen.

De Tas werd voorzien van een andere systeem. De drijfwielen werden naast elkaar geplaatst, net zoals een gewone tank. Als je beide tanks vergelijkt dan kan je vast stellen dat de Tas slechts zes assen voor de drijfwielen heeft tegenover de Panther die er acht heeft. Bovendien werd het chassis van de de Tas bovenaan uitgerust met vijf assen voor kleine wielen waarop de rups rust. Dit had de Panther niet.

De kleinere geschuttoren was ook anders dan de Duitsers Panther. Het werd uitgerust met een 7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagen-kanone 42 L/70), toegepast op de Duitse Panthers, die in licentie werd gebouwd door Hongarije. De twee motoren waren Manfred Weiss V8-M dieselmotoren.

Tussen het puin werden de resten gevonden van de Tas. Toen ze alle stukken hadden verzameld, waaronder de motoren, konden de Russen vast stellen dat de motor van de Tas en die van de Panther gelijk waren. De pantsering was maximum 120mm maar wegens zijn kleine bouw en zwakkere chassis, werd het nooit zwaarder bepantsert dan de Panther.

44 Tas tank model in de Battlefield 1942 mod: Hungarian Front
44 Tas tank model in de Battlefield 1942 mod: Hungarian Front

Technische eigenschappen

Gebruik: Hongarije
fabrikanten: Manfred Weiss
Jaar van ontwerp: 1943
productietijd: 1944
In en uit dienst: nooit
Lengte: 9,2 m
Breedte: 3,5 m
Hoogte: 3 m
Panser: 20mm tot 120 mm
Gewicht: 38 ton
Motor: 2x Manfred Weiss V8-M
Vermogen: 2x 260 pk
Maximum snelheid: 45 km/u
Hoofd wapen: 75 mm Kampfwagenkanone 42 L/70
Secondaire wapen: 2x 8mm Solothurn 34/40M machinegeweren.
Aantal gebouwd: 1