Vietnam oorlog

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Combat Vehicle 90 (CV90) binnen de Koninklijke Landmacht

afbeelding van P Geertsma

Het Combat Vehicle 90 (CV90) is ontwikkeld en geproduceerd door het Zweedse BAE Systems Hägglunds (BSH). De CV90 wordt het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig van de Koninklijke Landmacht. De CV90 is sinds december 2008 in gebruik genomen. In totaal zijn er 192 besteld. Uiteindelijk wordt verwacht dat dit infanteriegevechtsvoertuig 30 jaar door de Nederlandse Defensie zal worden gebruikt.

Vietnam oorlog en tegenwoordige oorlogen

afbeelding van P Geertsma

De Vietnam oorlog die door de Amerikanen werd gevoerd in de periode 1957 tot 1975 zou een leerzame ervaring moeten zijn geweest voor de Amerikaanse politiek. Een belangrijke les was het feit dat je in een onbekend gebied met een totaal andere cultuur moeilijk de Westerse democratische beginselen kun invoeren. Vooral wanneer de bevolking het gevoel heeft dat de Westerlingen hun democratische beginsels opdringen in plaats van gelijkmatig invoeren. Immers, democratie moet vanuit de bevolking zelf naar voren komen en kan niet worden opgedrongen.

Slag bij Dien Bien Phu

afbeelding van P Geertsma

De slag bij Dien Bien Phu werd in de Eerste Indochinese Oorlog geleverd tussen de Franse troepen en de Noord-Vietnamese troepen van de Vietminh. De Franse koloniale troepen stonden onder Christian de Castries en de Vietminh troepen stonden onder Vo Nguyen Giap. De Vietminh troepen waren sterk in de meerderheid, ze hadden in totaal 49.000 troepen terwijl de Fransen 10.800 militairen beschikbaar hadden. De slag bij Dien Bien Phu werd geleverd op 13 maart 1954 en duurde tot 7 mei van datzelfde jaar.

Vietcong in de Vietnamoorlog

afbeelding van P Geertsma

De Vietcong is een bekende term die wordt gebruikt wanneer men het over de oorlog in Vietnam heeft. Eigenlijk is de Vietcong een naam die door de Amerikanen zelf is bedacht voor hun tegenstanders. De Amerikanen noemde deze strijders zo omdat het Vietnamese communisten waren. ‘Viet’ was dus afgeleid van het woord Vietnam en ‘Cong’ was eigenlijk een verbastering van 'communisten' of 'communist'. De Vietnamesen noemden een communist ook wel ‘Việt Nam Cộng Sản’. Hieruit zouden de Amerikanen ook het woord Cong hebben kunnen ontlenen.

Vietnam lijd vandaag de dag nog onder de Vietnamoorlog

afbeelding van P Geertsma

Tijdens de Vietnamoorlog vocht Noord-Vietnam tegen Zuid-Vietnam. Deze oorlog is eigenlijk alleen maar bekend geworden in de periode 1957 en 1975 toen Amerika het Zuid Vietnamese leger te hulp kwam. Noord-Vietnam werd niet echt gesteund door bongenoten behalve dat ze geld ontvingen voor de strijd hebben ze verder weinig hulp gehad. Het geld voor de oorlog in Vietnam ontving het Noord-Vietnamese leger van China en de Sovjet-Unie. Deze schuld moet de Vietnamese bevolking nog steeds betalen.

Vietnamoorlog kon niet door overmacht worden gewonnen.

afbeelding van P Geertsma

De Vietnamoorlog is een zeer duidelijk voorbeeld in mijn ogen voor de zinloosheid van oorlogen. Deze oorlog had in mijn ogen niet gevoerd hoeven worden omdat er voor het westen heel weinig belangen zitten in dat gebied. De Vietnamoorlog is nooit echt gewonen door de Amerikanen. Het leger van Noord-Vietnam werd eigenlijk alleen maar teruggedrongen tot hun eigen grenzen. De Vietcong was in de minderheid maar kon door zijn effectieve guerrillatechnieken de Amerikanen behoorlijk harde klappen toebrengen.

Moeten Napalmbommen verboden worden?

afbeelding van P Geertsma

Napalmbommen zijn gevuld met een soort benzine waar twee verdikkingsmiddelen zijn toegevoegd. Deze middelen zijn een mengsel van naftenaat en palmitaat. Hierdoor blijven de brandbare spetters beter kleven op de objecten en mensen die in de buurt van de ontplofte bom stonden. Napalm wordt doormiddel van fosfor ontstoken. De uitwerking die deze bommen hebben op mensen zijn werkelijk gruwelijk. Mensen die door deze bommen worden geraakt krijgen vaak ernstige brandwonden die door de kleverige substantie blijven doorbranden.

Inhoud syndiceren