Koude oorlog

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Het communisme en de Koude Oorlog

afbeelding van P Geertsma

Het communisme was voor veel mensen in Europa en andere streken van de wereld een bedreiging. Vooral na de Eerste Wereldoorlog waren veel landen en regeringen bang dat de communisten de maatschappelijke orde omver zouden werpen en zouden streven naar een maatschappij zonder rangen en standen. Mensen zouden hun geld en goederen moeten herverdelen onder elkaar. Dat klinkt natuurlijk heel mooi maar in de praktijk pakte dit vaak anders uit.

Koude Oorlog

afbeelding van P Geertsma

Toen in 1945 de Tweede Wereldoorlog ten einde was gelopen zocht de wereld naar een nieuw machtsevenwicht. Al spoedig ontstond er een conflict tussen Amerika en de Sovjet Unie. De Sovjet Unie wilde haar invloed in de Oost-Europese staten behouden. Eigenlijk waren deze staten zo goed als bezet door de communisten. De West-Europese staten herkregen weer een nieuwe democratie en werkten gezamenlijk aan de opbouw van een nieuw en economisch krachtig Europa.

Amerika wil minder kernwapens op de wereld

afbeelding van P Geertsma

Amerika is het enige land ter wereld dat ooit daadwerkelijk kernwapens heeft ingezet om hun vijanden te bestrijden. In de Tweede Wereldoorlog heeft Amerika kernwapens gebruikt om de Japanners in het Oosten op de knieën te dwingen en zodoende de laatste vijand van de geallieerden tot overgave te dwingen. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama heeft Amerika door deze geschiedenis een morele verantwoordelijkheid om in actie te komen tegen een verdere ontwikkeling van kernwapens.

Deutsche Bundeswehr het huidige Duitse leger

afbeelding van P Geertsma

De Deutsche Bundeswehr is het Duitse leger op dit moment. Dit leger is na de Tweede Wereldoorlog opgericht en heeft een duidelijk degensief karakter. Dat moest wel want na de Eerste en Tweede Wereldoorlog moest Duitsland niet nog een keer de kans krijgen om een groot aanvalsleger op te bouwen. De Bundeswehr speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog. West Duitsland vormde toen de buffer voor West Europa. Het Rode gevaar uit het Oosten zou de slag leveren op Duits grondgebied zo was de redenering.

Kernwapen onder Groenland

afbeelding van P Geertsma

In 1968 hebben de Verenigde Staten een kernwapen verloren onder het ijs van Groenland. Het kernwapen was afkomstig van een B-52 bommenwerper. Er werd na het ongeluk een grote zoektocht ingevoerd maar het kernwapen is nooit teruggevonden.

Lavrenti Beria vermoorde Josef Stalin?

afbeelding van P Geertsma

Lavrenti Beria heeft in mijn ogen een belangrijke rol gespeeld bij de dood van Josef Stalin op 3 maart 1953. De officiële verklaring die de Sovjet Unie naar buiten bracht was dat Stalin was overleden door een beroerte. Echter scheen Lavrenti Beria tijdens de dood van Josef Stalin aanwezig te zijn. Sommigen vermoeden dat hij Stalin zou hebben vergiftigd. In ieder geval liet hij geen enkele dokter bij Josef Stalin in de buurt komen totdat Stalin was overleden. Dit maakt Lavrenti Beria zeer verdacht.

Wapens door de eeuwen heen

afbeelding van P Geertsma

Een wapen is een vrij breed begrip voor een werktuig waarmee kan worden gevochten. Er zijn verschillende wapens bekend. In de steentijd werden wapens voornamelijk van vuursteen of beenderen gemaakt. In de brons en ijzertijd (de naam geeft het al aan) werden wapens van metalen gemaakt. Dit was een belangrijke ontwikkeling. Sinds de uitvinding van ijzer zijn er zeer uiteenlopende wapens ontwikkeld. Het begon allemaal met eenvoudige zwaarden, messen en speren.

Inhoud syndiceren