Geweren

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Sturmgewehr 45M / StG 45 was de basis voor Russische AK-47

afbeelding van P Geertsma

Kalashnikov is bekend door het ontwikkelen van de bekende Russische AK-47. Hierdoor is hij internationaal bekend geworden. Het ontwerp van de AK-47 is echter niet geheel door hem uitgedacht. Hij bestudeerde veel literatuur van verschillende wapens en heeft daarnaast ook verschillende wapens getest en bekeken alvorens hij met de ontwikkeling van de AK-47 begon. Zo heeft hij onder andere het Duitse Sturmgewehr 44 (StG 44) en de Sturmgewehr 45 (M) (StG 45). Van de laatste vonden de Russen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de prototypetekeningen.

HK 416 het wapen voor het Korps Commandotroepen

afbeelding van P Geertsma

Het Korps Commandotroepen is een eenheid van specialisten in het Nederlandse leger. Commando’s voeren overal ter wereld missies uit in speciale eenheden. Om deze missies goed uit te voeren is ervaring en training nodig. Daarnaast is ook goed materieel belangrijk. Het materieel van commando’s moet regelmatig worden aangepast of vervangen om aan de moderne maatstaven van het slagveld te kunnen voldoen. Het spreekt voor zich dat met name de wapens een belangrijk onderdeel vormen voor de uitrusting van de Nederlandse commando’s.

Magazijn als onderdeel van vuurwapens

afbeelding van P Geertsma

De meeste vuurwapens beschikken tegenwoordig over een magazijn waarin de patronen van het wapen zijn geplaatst. Een magazijn is een soort box waarin verschillende hoeveelheden patronen kunnen worden geplaatst, dit is afhankelijk van de capaciteit van het magazijn. Een magazijn kan verschillende vormen hebben en zowel rechthoekig als krom gevormd zijn. Ook bestaan er trommelmagazijnen en panmagazijnen. Voor de meeste wapens bestaan verschillende soorten magazijnen. Zo kan een uzi voorzien worden van een magazijn die 32 patronen beval of die meer of minder patronen als capaciteit heeft.

Trekker als onderdeel van schoudervuurwapens en handvuurwapens

afbeelding van P Geertsma

De trekker is de benaming van het onderdeel van het wapen waarmee de militair zijn vuurwapen kan afvuren. De trekker zit aan de onderkant van het vuurwapen en bestaat uit een kromgebogen hendel die naar achteren getrokken moet worden zodat het mechanisme in werking wordt gezet. De trekker wordt met één vinger overgehaald. Het is afhankelijk van het type wapen of er dan één of meerdere kogels de loop van het geweer of het pistool verlaten.

Enkelschotsgeweren

afbeelding van P Geertsma

Enkelschotsgeweren zijn schoudervuurwapens die na elk schot weer opnieuw moeten worden herladen. Tegenwoordig wordt in het leger nauwelijks gebruik gemaakt van enkelschotsgeweren. Het feit dat na elk schot weer een nieuw patroon in het geweer moet worden geplaatst zorgt voor enorm veel tijdverspilling tijdens de gevechtsacties die zouden moeten worden ondernomen door de militair.

Dragunov Snajperskaja Vintovka Dragoenova Russisch scherpschuttergeweer

afbeelding van P Geertsma

Snajperskaja Vintovka Dragoenova is een speciaal scherpschuttergeweer van het Russische leger. De Snajperskaja Vintovka Dragoenova werd ontwikkeld om een geschikte vervanger te bieden voor de Mosin Nagant M1891/30. Dit type scherpschuttergeweer bezat een grendel waardoor het wapen eigenlijk verouderd was. De Snajperskaja Vintovka Dragoenova werd tussen 1958 en 1963 ontworpen door Jevgeni Dragoenov en is in 1958 in gebruik genomen door het leger van Rusland.

Minimi bandgevoed machinegeweer

afbeelding van P Geertsma

Minimi bandgevoed machinegeweren hebben een vuursnelheid van 700 tot 1000 schoten per minuut. Door deze enorme vuursnelheid is de minimi een effectief wapen om vijandelijke aanvallen van infanteristen af te slaan. Daarnaast is de minimi zeer geschikt als wapen om dekking te bieden. De minimi heeft een gewicht van 7,1 kg inclusief de hydraulische buffer komt het totaal gewicht op 7,22 kg. De munitie van de minimi is 5,56 x 45 mm NATO. Deze munitie is aan een band bevestigd, daarom wordt de minimi een bandgevoed machinegeweer genoemd.

Machinegeweer een automatisch vuurwapen

afbeelding van P Geertsma

Machinegeweer is een breed begrip voor wapens die doormiddel van het overhalen van een trekker meerdere patronen afvuren. Machinegeweren zijn automatische wapens die vaak op een onderstel worden geplaatst voordat ze afgevuurd worden. Machinegeweren zijn in tegenstelling tot pistoolmitrailleurs nauwelijks uit de hand af te vuren. Vanaf de heup is maar beperkt mogelijk en indien dat gebeurd is het maar voor korte duur.

Gatling gun een vuurwapen van Amerikaanse oorsprong

afbeelding van P Geertsma

Gatling gun is de naam van een machinegeweer dat werd ingevoerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het vuurwapen bestaat uit een machinegeweer op wielen met aan de zijkant een hendel. De Gatin gun heeft 8 tot 12 lopen die snel ronddraaien. Elke loop word geladen met een kogel die vervolgens wordt afgeschoten. Door het draaien van de lopen kon telkens weer een nieuwe kogel voor de hamer worden geplaatst waardoor het afvuren van patronen aanzienlijk kon worden versneld.

Inhoud syndiceren