Explosieven

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Explosieven Opruimingsdienst Defensie

afbeelding van P Geertsma

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is het onderdeel van Defensie dat ingeschakeld wordt wanneer er verdachte explosieve objecten worden gevonden. De EOD heeft het de laatste tijd behoorlijk druk met het ruimen en onschadelijk maken van explosieven. Zo heeft de EOD in een steenfabriek in Pannerden afgelopen weekend meerdere explosieven gevonden in de klei die op de lopende band lag. Daarnaast zijn in Moerdijk ook meerdere explosieven gevonden tussen een lading zand. In beide gevallen ging het ook om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

GILL medium-range antitankwapen van Defensie

afbeelding van P Geertsma

GILL medium-range is antitankwapen die in de Nederlandse Defensie wordt gebruikt. De Krijgsmachtonderdelen Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en het Korps Mariniers maken gebruik van het GILL medium-range antitankwapen. De GILL is door Israël ontwikkeld in het bedrijf Rafael. Het wapen kan een raket afvuren die en doelen raken over een afstand van 2,5 kilometer. Het wapen wordt gebruikt tegen pantservoertuigen en andere vijandelijk militair materieel. Ook tegen gebouwen kan het wapen worden ingezet.

Explosie als effect bij wapens

afbeelding van P Geertsma

Wanneer men spreekt over de uitwerking van militaire wapens zoals bommen, raketten, torpedo’s en granaten dan heeft men het vaak over explosies en ontploffingen. Bij een explosie neemt het volume toe op een zeer krachtige wijze. Bij een explosie is er sprake van schokgolven het hoge temperaturen. Daarnaast komen bij een explosie vaak brokstukken en gassen vrij die het effect van de explosie verder vergroten. Explosies kunnen ook verspreid plaatsvinden bijvoorbeeld door clusterbommen waarbij één explosie zorgt voor een verspreiding van een aantal andere explosies.

Detonatie

afbeelding van P Geertsma

Detonatie komt voor bij een aantal verschillende stoffen zoals TNT en ether, kwikfulminaat en kwikazide. Detonatie is een explosie waarbij de explosieve stof zo snel wordt verspreid dat het sneller is dan de snelheid van het geluid in die stof. Er is dan sprake van een sterke schokgolf die met sterke camera’s kan worden opgenomen. De schikgolf is als het ware te zien als een soort trilling in de lucht. Bij militaire explosieven kan ook detonatie voorkomen.

Torpedo als wapen

afbeelding van P Geertsma

Torpedo’s zijn speciale bommen die vaak onder water worden afgevuurd en onder water een vijandelijk doel raken en vernietigen. Torpedo’s hebben tegenwoordig vrijwel dezelfde vorm als een kruisraket. Ze zijn zelf-aangedreven en worden vaak elektronisch naar een doel geleid. Torpedo’s kunnen zowel tegen oppervlakteschepen als onderzeeboten worden gebruikt.

Bozena mijnenruimer Nederlandse Defensie

afbeelding van P Geertsma

Naast bemande mijnenruimers bestaan er tegenwoordig ook onbemande voertuigen die zijn ingericht als mijnenruimer. De Bozena is een voorbeeld van onbemande mijnenruimers. Deze ruimer is van Slowaakse makelij. Nederland maakt echter ook gebruik van de Bozena. Het voertuig wordt op afstand bestuurd en kan per uur tussen de 520 tot 2500 vierkante meter ruimen. Het aantal meters dat wordt geruimd is afhankelijk van het terrein. Makkelijk begaanbaar terrein wordt sneller geruimd dan terreinen waarbij veel rotsblokken en kuilen aanwezig zijn.

Beschrijving van de Scanjack

afbeelding van P Geertsma

De Scanjack werd in 2009 nog op Vlieland ingezet om daar het militaire schietterrein van de Koninklijke Luchtmacht te ruimen van explosieven. Hiervoor is de Scanjack zeer geschikt. De Scanjack is een voertuig dat wordt ingezet voor het ruimen van mijnen. Het voertuig wordt bestuurd door 1 man en verder hoeven er geen andere militairen op het voertuig aanwezig te zijn. De bestuurder van het voertuig bevind zich aan de achterkant van het voertuig. Hierdoor kan de bestuurder niet worden geraakt door de explosies van bijvoorbeeld antitankmijnen.

Geïmproviseerde explosieven

afbeelding van P Geertsma

Geïmproviseerde explosieven zijn zeer gevaarlijke objecten omdat ze vanwege de verschillende technieken die voor deze explosieven worden gebruikt moeilijk onschadelijk te maken zijn. Geïmproviseerde explosieven worden ook wel aangeduid met de afkorting IED. Er zijn verschillende soorten IED’s. De verschillende IED’s kunnen verschillen van eenvoudige vuurwerkbommen tot geavanceerde bestuurbare bommen. Veelvoorkomende EID’s zijn autobommen en explosieve pakketten die onder andere worden geplaatst op stations en andere gebieden waar veel mensen aanwezig zijn.

Wheelbarrow Explosievenrobot Nederlandse Defensie

afbeelding van P Geertsma

Voor het opruimen van explosieven of verdachte objecten worden tegenwoordig steeds vaker robots ingezet. Door gebruik te maken van robots kan de kans op slachtoffers worden verkleind. Ook Nederland maakt gebruik van een robotachtig apparaat op rupsbanden bij het omruimen van onder andere geïmproviseerde explosieven (IED’s). Het apparaat dat door de Nederlandse Defensie wordt gebruikt heet Wheelbarrow. De Wheelbarrow kan op een afstand worden bestuurd richting het object.

Handgranaten

afbeelding van P Geertsma

Handgranaten zijn projectielen die met de hand worden geworpen. De term handgranaat is erg breed en er zijn verschillende soorten granaten die hieronder vallen. De meeste handgranaten zijn explosieve granaten die door een explosie en een grote scherfwerking veel schade aan kunnen richten bij het beoogde object of de vijandelijke militairen. Daarnaast heb je granaten die met de hand worden gegooid om rookgordijnen te maken of als brandbom te gebruiken. De vorm van handgranaten kan ook verschillen.

Inhoud syndiceren