Terrorisme binnenland

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Uruzgan wordt door Nederlandse militairen overgedragen

afbeelding van P Geertsma

Uruzgan is een gebied in Afghanistan dat tot voor kort door Nederlandse militairen werd beschermd en beveiligd tegen vijandelijke invloeden van de Taliban en andere gewapende groeperingen. Nadat de Nederlandse politiek heeft besloten om deze missie te beëindigen is Uruzgan een missie geworden die afgebouwd wordt. Steeds meer taken worden overgedragen aan de bondgenoten van Nederland. Dit overdragen van taken moet goed gebeuren omdat nieuwe troepen hun voordeel kunnen doen met de informatie en de samenwerkingsverbanden waar Nederlandse militairen aan hebben gewerkt.

Wheelbarrow Explosievenrobot Nederlandse Defensie

afbeelding van P Geertsma

Voor het opruimen van explosieven of verdachte objecten worden tegenwoordig steeds vaker robots ingezet. Door gebruik te maken van robots kan de kans op slachtoffers worden verkleind. Ook Nederland maakt gebruik van een robotachtig apparaat op rupsbanden bij het omruimen van onder andere geïmproviseerde explosieven (IED’s). Het apparaat dat door de Nederlandse Defensie wordt gebruikt heet Wheelbarrow. De Wheelbarrow kan op een afstand worden bestuurd richting het object.

Vacatures NatRes Reservisten voor militaire taken

afbeelding van P Geertsma

Reservisten maken deel uit van de Nederlandse Krijgsmacht. Reservisten zijn militairen die als het ware parttime in dienst zijn als militair. Vaak bieden reservisten ondersteuning voor verschillende onderdelen van de Nederlandse Defensie. In tegenstelling tot veel beroepsmilitairen worden reservisten nauwelijks ingezet in het buitenland om daar een militaire missie te ondersteunen. Een deel van de reservisten vind dit jammer maar anderen vinden het ook goed om binnen de landsgrenzen te opereren.

Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht EOCKL

afbeelding van P Geertsma

De Koninklijke Landmacht heeft een eigen opruimingsdienst voor explosieven. Deze opruimingsdienst is de EOCKL wat staat voor Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht . Deze speciale eenheid heeft verschillende apparaten ter beschikking om diverse soorten explosieven op een kundige en veilige wijze onschadelijk te maken. Dit kunnen zowel mijnen zijn als vliegtuigbommen. Er wordt onder andere ook gebruik gemaakt van bestuurbare robots om dit gevaarlijke werk te klaren.

AIVD Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

afbeelding van P Geertsma

De AIVD of te wel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de Nederlandse veiligheidsdienst die controle houd op staatvijandelijke bewegingen en situaties. Voordat de AIVD in 2007 haar naamverandering heeft doorgemaakt hete deze instantie de Binnenlandse Veiligheidsdienst ook afgekort met BVD. Van 1946 tot 1949 hete de Nederlandse veiligheidsdienst ‘de Centrale Veiligheidsdienst’. Daarvoor had de instantie nog diverse andere namen zoals de Centrale Inlichtingendienst (1919-1940).

Heckler & Koch MP5/ HK MP5

afbeelding van P Geertsma

De Duitse wapenfabrikant Heckler & Koch heeft een bijzonder goede pistoolmitrailleur ontwikkeld dat de naam MP5 draagt. De MP5 of Machinenpistole 5 is op dit moment een vuurwapen dat algemeen wordt gebruikt door verschillende landen over de hele wereld. De Heckler & Koch MP5 is gebaseerd op de HK G36 die van dezelfde wapenfabrikant afkomstig is.

Wat is een 'geheime dienst'?

afbeelding van P Geertsma

De term ‘geheime dienst’ doet veel mensen tot de verbeelding spreken. Wat is nu eigenlijk een ‘geheime dienst’? Deze vraag is niet gemakkelijk om te beantwoorden omdat deze diensten tot doelstelling hebben om zo geheim mogelijk te opereren. Geheime diensten staan meestal onder een overheid. Deze overheid wil graag over zo veel mogelijk informatie beschikken dat ze haar grondgebied en burgers goed kan beschermen tegen vijandelijke aanvallen van buitenaf en binnenuit.

Camouflagewapens in de omloop

afbeelding van P Geertsma

Nieuwe compacte vuurwapens die door terroristen kunnen worden gebruikt. Naast de ontwikkeling van grote wapensystemen en antiraketschilden komen ook de kleine wapens in een steeds verder stadium van ontwikkeling terecht. Een tijd terug hoorden we nieuws over schietmobieletelefoons die als vuurwapen kunnen dienen. Daarnaast zijn schietbalpennen en schietparaplu’s in de omloop. Nu kunnen zelf de meest onwaarschijnlijke gebruiksmiddelen worden gebruikt als vuurwapen. Dit maakt de controle op wapenbezit natuurlijk niet eenvoudiger. Camouflagewapens kunnen overal worden verstopt.

Nederland is nu nog veilig

afbeelding van P Geertsma

Nederland is in mijn ogen een veilig land om te wonen. Hoewel we veel tegenstrijdigheden hebben in ons land is er eigenlijk altijd een mogelijkheid om met elkaar te praten. Hierdoor kunnen veel gevaarlijke gedachten worden geuit en afgezwakt. Daarnaast is het zo dat bijna elke stroming die in Nederland actief is de mogelijkheid heeft om invloed uit te oefenen in de politiek en de beslissingen die daar worden genomen. Terroristen worden ook niet keihard aangepakt waardoor ze ook nauwelijks in het nieuws komen en geen sympathie kunnen krijgen van mensen die het heimelijk met hun eens zijn.

Inhoud syndiceren