Tweede wereldoorlog

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Hugo Boss fabriceerde kleding voor SS en SA

afbeelding van P Geertsma

Hugo Boss een bekend kledingmerk. Het merk staat echter niet alleen op kleding, het produceert ook parfums, schoenen, brillen, horloges en andere modeproducten. Hugo Boss is ontstaan in het Duitse plaatsje Metzingen in 1923. De naam van het bedrijf is vernoemd naar degene die het bedrijf heeft opgericht. Het bedrijf is in een rumoerige tijd ontstaan. De nazi’s kregen in Duitsland steeds meer macht aan het einde van de jaren 20 en het begin van de jaren 30. het bedrijf Hugo Boss ontwierp en fabriceerde uniformen voor de nationaalsocialisten.

PVV wil excuses voor de houding Nederlandse regering in WW2 ten opzichte van Jodenvervolging

afbeelding van P Geertsma

De PVV is van mening dat de Nederlandse regering in ballingschap ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wegkeek van de Jodenvervolging in Nederland. Volgens PVV-leider Geert Wilders zou het Nederlandse Kabinet daarvoor excuses moeten maken aan de nabestaanden. Premier Mark Rutte reageerde op de vragen van Geert Wilders dat er geen aanleiding is voor een excuus van de Nederlandse regering voor haar houding ten tijde van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Adieu mijn kleine garde-officieer

afbeelding van P Geertsma

Hieronder een Nederlands militair lied dat geschreven is door Kees Pruis in 1939.
Kees Pruis was een Nederlands cabaretier en volkszanger. Hij was vooral populair tijdens het interbellum. Tijdens het Interbellum heeft hij veel verschillende liederen geschreven. Een aantal daarvan gingen over het leger. Hieronder staat de tekst van Adieu mijn kleine garde-officieer

Op zeek'ren dag trok met stafmuziek
Een jong off'cier naar de garde
Hij had nog illusies en stond daar zoo slank
Op zijn kêpie een gouden kokarde.
Naast hem stond Moeder
Trotsch op haar zoon

Wenn wir marschieren een Duitse mars uit de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Wenn wir marschieren is de titel van een bekende Duitse mars die werd gezongen door Duitse militairen tijdens de oorlog. Net zoals zovele andere militaire liederen uit de Tweede Wereldoorlog gaat ook dit lied voor een belangrijk deel over een relatie tussen een Duitse militair en een Duitse vrouw.

Wenn wir marschieren
ziehn wir zum deutschen Tor hinaus,
schwarzbraunes Madel
du bleibst zuhaus.
Darum mein Madel, Madel, wink, wink, wink
unter einer grünen Lialind
sitzt ein kleiner Fink, Fink, Fink
singt nur immer: Madel, wink

Wenn wir einkehren

Sturmgewehr 45M / StG 45 was de basis voor Russische AK-47

afbeelding van P Geertsma

Kalashnikov is bekend door het ontwikkelen van de bekende Russische AK-47. Hierdoor is hij internationaal bekend geworden. Het ontwerp van de AK-47 is echter niet geheel door hem uitgedacht. Hij bestudeerde veel literatuur van verschillende wapens en heeft daarnaast ook verschillende wapens getest en bekeken alvorens hij met de ontwikkeling van de AK-47 begon. Zo heeft hij onder andere het Duitse Sturmgewehr 44 (StG 44) en de Sturmgewehr 45 (M) (StG 45). Van de laatste vonden de Russen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de prototypetekeningen.

Oorlogsmuseum in Nijverdal

afbeelding van P Geertsma

Sinds 19 juni 2010 heeft Nijverdal een oorlogsmuseum. Dit ie een museum die een collectie heeft waarin stukken te bewonderen zijn van de periode van de Tweede Wereldoorlog en wat daar aan vooraf ging. In jaren kan de periode van 1935 tot 1945 worden gehanteerd. Zowel de opkomst al de ondergang van het Nationaalsocialisme worden behandeld evenals het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen de verschillende fases bekijken waarin deze laatste wereldoorlog zich heeft ontwikkeld.

Lichaam vermiste verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

afbeelding van P Geertsma

Het lichaam van de verzetsman Bertus de Raaf heeft na 66 jaar zijn laatste rustplaats gevonden. Bertus de Raaf was een verzetsman die in de Tweede Wereldoorlog leider was van de knokploeg van Smilde in Drenthe. Hij werd echter door de Duitsers gevangen genomen en onder andere ondergebracht in het buitenkamp Lerbeck in Neuengamme. Hier stierf hij net als vele andere gevangenen. Zijn lichaam werd echter tot op heden nooit gevonden ondanks vele pogingen van zijn familie. Er werd in 2009 opnieuw een zoektocht ondernomen naar zijn lichaam.

Boek: oorlogswinter van de Nederlandse boekenschrijver Jan Terlouw

afbeelding van P Geertsma

Oorlogswinter is een boek dat geschreven is door de Nederlandse boekenschrijver Jan Terlouw. Het boek Oorlogswinter gaat over de Tweede Wereldoorlog en speelt zich af in de Veluwe. Het boek Oorlogswinter is in 1972 verschenen. Jan Terlouw heeft voor dit boek een fictief dorp bedacht met de naam De Vlank. Dit dorp zou liggen in het noorden van de Veluwe. Tijdens de winter van 1944 krijgt Nederland te maken met barre weersomstandigheden. Daarnaast voelt ook de bezetter het einde van de oorlog naderen en wordt de sfeer daardoor alleen maar grimmiger.

Film: oorlogswinter de film over het boek van Jan Terlouw

afbeelding van P Geertsma

Oorlogswinter is een Nederlandse bioscoopfilm over de Tweede Wereldoorlog. Deze film is een oorlogsavonturenfilm en duurt 103 minuten. De film Oorlogswinter is Nederlands, Engels en Duits gesproken. Hierdoor is de film behoorlijk realistisch. Oorlogswinter kwam uit in 2008 en is geregisseerd door Martin Koolhoven. Het script van Oorlogswinter is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw dat dezelfde naam draagt.

Brigade Prinses Irene tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

De Brigade Prinses Irene maakt onderdeel uit van de Nederlandse krijgsmacht. De Brigade Prinses Irene werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland opgericht. Dit gebeurde op 11 januari 1941. De Brigade Prinses Irene werd samengesteld uit verschillende militairen van het Nederlandse leger. Niet alleen militairen en mariniers werden in de Brigade Prinses Irene geplaatst, ook Engelandvaarders konden in deze brigade worden opgenomen. De doelstelling van de Brigade Prinses Irene was om Nederlanders deel te laten nemen aan de geallieerde strijd tegen nazi-Duitsland.

Inhoud syndiceren