Tachtigjarige oorlog

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Hertog van Alva in de tachtig jarige oorlog

afbeelding van P Geertsma

Hertog van Alva is een term die in de Nederlandse geschiedenis is verbonden aan de bezetting van de Spanjaarden in de tachtig jarige oorlog. De hertog van Alva was eigenlijk een bijnaam voor Don Fernando Álvarez de Toledo. Deze hertog was een Spaanse generaal die werd geboren op 29 oktober 1507 in de Spaanse stad Lissabon. Hij werd naar de Lage Landen gestuurd tijdens de tachtig jarige oorlog. Op bevel van Filips II vertrok de Hertog van Alva in augustus 1567 met een leger van 10 000 man naar de Lage Landen die moeilijk te besturen waren.

Tachtigjarige Oorlog en religie

afbeelding van P Geertsma

De Tachtigjarige Oorlog duurde van 1568 tot 1648. Tijdens deze periode was er een Twaalfjarig Bestand tussen 1609 en 1621. Willem van Oranje was een belangrijke leider van de Nederlandse gewesten die in opstand kwamen tegen het Spaanse gezag tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Nederlandse Opstandelingen waren Protestants terwijl de Spaanse bezetter Katholiek was. Toch is het niet juist om deze oorlog als een religieuze oorlog te bestempellen.

Tachtigjarige Oorlog een onafhankelijkheidsstrijd voor de Lage Landen

afbeelding van P Geertsma

Tachtigjarige Oorlog is de benaming voor de onafhankelijkheidsstrijd die Nederlandse opstandelingen voerden tegen de Spaanse bezetter tussen 1568 en 1648. De Nederlanden bestonden in die tijd uit zeventien gewesten die onder de bezetting stonden van het Spaanse Rijk van Filips II. De Lage Landen besloten tegen de Spaanse bezetter in opstand te komen. De oorlog die volgde duurde ongeveer tachtig jaar.

Slag bij Heiligerlee in de Tachtigjarige oorlog 1568

afbeelding van P Geertsma

De Slag bij Heiligerlee was een veldslag die onderdeel uitmaakte van de Tachtigjarige oorlog. De Slag bij Heiligerlee vond plaats op 23 mei 1568 tussen de troepen van de Spaanse bezetter en de Nederlandse opstandelingen. De Nederlandse opstandelingen hadden 3900 man aan voetvolk en 200 ruiters. De Spaanse bezetter gooide 3200 man aan voetvolk in de strijd en ook ongeveer 200 ruiters. De strijdende partijen waren dus aan elkaar gewaagd.

Koninklijke Landmacht musea

afbeelding van P Geertsma

De Koninklijke Landmacht is een organisatie die al bestaat sinds de Tachtigjarige Oorlog. Al die jaren heeft de Landmacht veel waarde gehecht aan haar tradities die in haar vaandels, emblemen en uniformen werden en worden uitgedragen. Natuurlijk is er na zo’n lange tijd van bestaan een behoorlijke hoeveelheid materiaal door de geschiedenis heen in gebruik genomen door de Koninklijke Landmacht. Deze materialen mogen niet verloren gaan omdat ze nauw verbonden zijn met de vaderlandse geschiedenis.

Tachtigjarige Oorlog en landmacht

afbeelding van P Geertsma

De Tachtigjarige Oorlog in de periode van 1568 tot 1648 ontstond het Nederlandse landleger. Nederland probeerde onafhankelijk te worden van de Spaanse troon onder Fillips II. Dit landleger is als het ware de eerste landmacht. De landmacht werd geleid door Willem van Oranje. Hij en later ook zijn zoons zorgden er voor dat de krijgsmacht van de Nederlanden steeds beter werd georganiseerd.

Nederlandse Landmacht is een Koninklijke Landmacht

afbeelding van P Geertsma

De Nederlandse Landmacht is een krijgsmachtonderdeel dat zich richt op de strijd over land. Omdat Nederland een vorstenhuis heeft dat altijd nauw verbonden is geweest met de krijgsmacht wordt de Landmacht ook wel de Koninklijke Landmacht genoemd. In veel emblemen en vlaggen zie te tekens waaraan je duidelijk kunt merken dat de Koninklijke Landmacht waarde hecht aan haar tradities en haar verbondenheid met het koningshuis.

Turfschip van Breda in de Tachtigjarige Oorlog

afbeelding van P Geertsma

Het Turfschip van Breda is was een bijzondere militaire list die plaatsvond in de Tachtigjarige Oorlog. Het plan om met een turfschip het Kasteel van Breda in te nemen kwam van de turfschipper Adriaen van Bergen. Hij was één van de vele Nederlanders die de onderdrukking van de Spaanse bezetter wilden breken. Als sinds 1568 probeerden de Nederlanders hun bezetters te verdrijven. Nadat Prins Willem van Oranje de opstand succesvol had geleid nam zijn zoon Prins Maurits het bevel van de opstandelingen over.

Frederik Hendrik en de Tachtigjarige Oorlog

afbeelding van P Geertsma

Toen Maurits van Oranje stierf in 1625 volgde Frederik Hendrik hem op als stadhouder. Frederik Hendrik was op 29 januari 1584 geboren in Delft. Hij was de enige zoon die Willem van Oranje had verwekt met zijn vrouw Louise de Coligny. Vanaf 1625 werd Frederik ook belast met de militaire leiding van de opstandelingen tegen de Spaanse bezetter. Hij gebruikte vaak de belegeringstechniek om steden tot overgave te dwingen. Door deze techniek werd hij ook wel de ‘stedendwinger’ genoemd.

Maurits van Oranje en de Tachtigjarige Oorlog

afbeelding van P Geertsma

Maurits van Oranje werd in het Slot Dillenburg geboren op 14 november 1567. In zijn jeugd werd Prins Maurits streng Calvinistisch opgevoed. Dit gebeurde niet door zijn vader Willem van Oranje maar door zijn oom Jan van Nassau. Willem van Oranje was namelijk tijdens de jeugd van Prins Maurits veel in Nederland om daar de opstand te leiden tegen de Spaanse bezetting onder Filips II. Toen Maurits 16 jaar was kreeg hij te horen dat zijn vader was vermoord. Al spoedig moest hij de positie van zijn vader overnemen.

Inhoud syndiceren