Pearl Harbor

afbeelding van P Geertsma

Op 7 december 1941 schrok Amerika wakker door een grote aanval op Pearl Harbor.
Deze aanval werd uitgevoerd door de Japanse Keizerlijke Marine die onder Japanse admiraal Isoroku Yamamoto stond.

De aanval was niet geheel een verassing want de Amerikanen wantrouwden de Japan al langer. In verschillende nieuwsartikelen werd al gesproken over de dreiging. Ondanks al die vermoedens bleek de aanval uit het 'niets' te zijn gekomen.

Ik vraag me echter af of de Japanse aanval echt wel zo onverwacht kwam. De Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor (Hawaï) had zo veel schepen en moest daardoor wel goed bewaakt zijn. Een aanval van welke afstand dan ook moet altijd wel tijdig worden gezien.

Waar is het dan precies fout gegaan. De vage ideeën over een eventuele groep vliegtuigen die voor eigen vliegtuigen werd aangezien zie ik als onzin. Ieder land kent in principe wel zijn eigen vliegtuigen. De Japanse vliegtuigen zagen er wel compleet anders uit als de Amerikaanse. Niet alleen de beschilderingen maar ook de bewapening was anders en zeker op dat moment. De Japanse vliegtuigen hadden veelal torpedo's onder hun romp hangen. Dat zouden de Amerikaanse trainingsvliegtuigen niet nodig hebben gehad.

Het blijft in mijn ogen een vreemde situatie. Wie liet hier nou echt steken vallen?