JSF wordt Lockheed Martin-F-35 Lightning II

afbeelding van P Geertsma

De Lockheed Martin-F-35 Lightning II is een nieuw type gevechtsvliegtuig. Deze naam is voortgekomen uit militaire plannen van de Amerikaanse defensie. Deze wilden een nieuw gevechtsvliegtuig invoeren.

Er werd een soort wedstrijd gehouden die het Joint Strike Fighter-programma (JSF) werd genoemd. De ontwerpwedstrijd gebeurde in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Lockheed Martin het won de ontwerpwedstrijd. Lockheed won het met haar ontwerp van de Boeing (model X-32). Hierdoor heeft Lockheed de eer om het toestel een naam te geven. In plaatst van de Joint Strike Fighter (JSF) is de naam F-35 Lightning II gekozen.

Na flink wat verschillende ontwerpen van dit type worden uiteindelijk 3 varianten van de F-35 geproduceerd. Het basistype is een standaarduitvoering die de F-35A wordt genoemd. Daarnaast is er een variant die verticaal kan landen, dit is de F-35B. Een variant die voor het gebruik op de vliegkampschepen wordt gebruikt is de F-35C. Deze is uitvoering is daarom zeer geschikt voor de marine.

Er wordt inmiddels een hoop ontwikkeld en gedaan maar waar blijven nou die JSF's of beter gezegd de Lockheed Martin-F-35 Lightning II die Nederland in gebruik zou nemen?