Nazorg militairen uit vredesmissies

afbeelding van P Geertsma

In mijn directe omgeving heb ik verschillende mensen die als militair zijn uitgezonden naar crisisgebieden om daar vrede te bewerkstelligen en onschuldige burgers te verdedigen.

Dit is een hele goede zaak maar helaas komen deze goedwillende militairen niet altijd even goed terug van een uitzending. Vaak hebben ze bepaalde dingen meegemaakt die moeilijk te verwerken zijn.

Dit verwerken is vaak een probleem. Wanneer ze uit de defensie gaan hebben ze in hun thuissituatie meestal weinig of geen mensen die hen ondersteunen bij de verwerking. Hierdoor blijven bepaalde dingen zich steeds herhalen waardoor dingen uit het verleden het heden steeds belemmeren.

Onlangs heeft de Nederlandse overheid een onderzoek ingesteld naar de gevolgen voor een militair die is uitgezonden. Toen bleek dat de gevolgen zeer groot zijn met name op het psychische vlak.

Ik ben echter benieuwd wat ze met de output van al die onderzoeken doen. De meeste militairen houden zich groot maar de nazorg moet daar doorheen kunnen prikken. De toekomst zal wel uitwijzen hoe dit verder gaat. In ieder geval zorgen de verhalen van militairen die zijn uitgezonden er meestal niet voor de defensie aan populariteit wint..