Infanterie in moderne oorlogsvoering achterhaald?

afbeelding van P Geertsma

Vroeger was de infanterie 1 van de belangrijkste onderdelen van het leger. Zonder een goede infanterie was een leger eigenlijk niets waard. Zowel de Romeinen, Grieken, Turken, Spanjaarde, Engelsen, Amerikanen ja eigenlijk alle landen die op militair gebied vooruitstrevend waren door de eeuwen heen moesten bouwen op een goede infanterie.

Sinds de loop van vorige eeuw werd duidelijk dat de infanterie steeds een klein stapje naar de achtergrond moest doen. In ww1 werd de infanterie zo'n beetje als belangrijkste gevechtseenheid te land ingezet. Tanks en andere voertuigen moesten zich aanpassen aan de snelheid van de soldaten.

In ww2 moest de infanterie de snelheid van de tanks bijbenen en werden ze desnoods met voertuigen meegevoerd zodat ze sneller konden.

Nu worden hoofdzakelijk vliegtuigen ingezet en komen pas als laatste de grondtroepen om alles echt te zuiveren van vijanden.

Ik vraag me echter af wat dit voor de toekomst betekend. Is er nog wel toekomst voor een grote infanterie in een modern leger met moderne militaire technologie?