11 september en de oorlog tegen terrorisme

afbeelding van P Geertsma

De aanslagen die op 11 september 2001 plaatsvonden in Amerika maakten een diepe indruk in Amerika en de rest van de wereld.

Vaak worden de aanslagen 9/11 (nine eleven) genoemd. 11 September zal voortaan een datum zijn die bij velen in het geheugen zal blijven als de dag van 1 van de meest schokkende gebeurtenissen van de laatste tijd.

Dat is niet verwonderlijk want op die dag vonden er niet 1 maar in totaal zelfs 4 terroristische aanslagen plaats.

De terroristische aanslagen vonden plaats in de ochtend van dinsdag 11 september 2001 toen gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten als beweegbare bommen werden gebruikt om doelwitten te raken. De aanslagen hadden een enorme ravage aangericht.

Twee vliegtuigen volgen in de Twin Towers van het World Trade Center. De Twin Towers bevonden zich op het zuidelijke punt van Manhattan in New York City. Beide torens werden door de aanslagen compleet verwoest. Er vielen zeer veel doden en gewonden.

Een ander gekaapt vliegtuig vloog tegen het Pentagon in de buurt van Washington D.C.
Daarnaast vloog ook nog een vliegtuig in een onbewoond gebied neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).

Er was zeer veel schade en het aantal slachtoffers was lange tijd niet geheel duidelijk. Officiële cijfers uit februari 2005 gaven aan dat de aanslagen 2.973 mensen het leven koste. De slachtoffers hadden meer dan 80 verschillende nationaliteiten. Van ongeveer 24 vermisten wordt vermoed dat ook zij zijn gestorven tijdens de aanslagen.

Al snel werd het onderzoek in werking gesteld naar de daders van deze zelfmoordaanslagen. Volgens officiële rapporten werden de aanslagen uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten afkomstige leden van het islamistische terreurnetwerk. Dit netwerk staat bekend onder de naam Al Qaida. Al Qaida is onder andere in Saoedi-Arabië zeer actief, de naam betekend zoiets als 'de basis'.

De leider van deze beweging is de Osama Bin Laden die de Saoedi-Arabische nationaliteit heeft. Zijn islamistische terreurorganisatie Al Qaida wordt voor de bovengenoemde aanslagen verantwoordelijk gehouden. Osama Bin Laden die multimiljonair is zou zelf voor een groot deel het brein achter de aanslagen zijn geweest.

Na 11 september 2001 is de wereld veranderd.

Toch hoor je ook steeds meer stemmen opgaan dat de Amerikaanse regering zelf misschien achter de aanslagen zou zitten, of er in ieder geval meer van af zou weten..

Ik weet niet wat ik met die verdachtmakingen moet. Sommige verhalen klinken aannemelijk maar ze lijken me toch onwaarschijnlijk of.......