Binnenlandse musea

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 8.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 8.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Oorlogsmuseum in Nijverdal

afbeelding van P Geertsma

Sinds 19 juni 2010 heeft Nijverdal een oorlogsmuseum. Dit ie een museum die een collectie heeft waarin stukken te bewonderen zijn van de periode van de Tweede Wereldoorlog en wat daar aan vooraf ging. In jaren kan de periode van 1935 tot 1945 worden gehanteerd. Zowel de opkomst al de ondergang van het Nationaalsocialisme worden behandeld evenals het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen de verschillende fases bekijken waarin deze laatste wereldoorlog zich heeft ontwikkeld.

Kazemattenmuseum beeldt Nederlandse verdediging in de Tweede Wereldoorlog uit

afbeelding van P Geertsma

De maand mei komt steeds dichterbij. Net zoals elk jaar staat het begin van de meimaand in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei is er Dodenherdenking en op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd. Hierdoor wordt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog ieder jaar weer onder de aandacht gebracht. Toch is een herdenking alleen vaak maar een moment van korte duur. We staan twee minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna gaan we verder met het gewone leven. Voor wie langer stil wil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog zijn er echter tal van mogelijkheden.

Zouavenmuseum

afbeelding van Rende van de Kamp

In mijn boek Soldaat voor een ander, deel 1 staat een apart hoofdstuk over twee broers die beiden in dienst kwamen van de Paus. Deze gebroeders Wils waren in het gezelschap van nóg 3.000 Nederlanders. Allemaal Zouaven voor de Paus.
In de plaats Oudenbosch staat een klein maar interessant museum wat de geschiedenis van deze Zouaven in kaart brengt. Zie voor de openingstijden hun eigen website. Het museum geeft ook een nieuwsbrief uit en op hun website staat een zoekmachine waarmee alle Nederlandse Zouaven gevonden kunnen worden.
www.zouavenmuseum.nl

Erkende sterren en andere eretekens in het Koninkrijk der Nederlanden

afbeelding van P Geertsma

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft door de jaren heen verschillende sterren, kruisen en andere eretekens verstrekt aan haar onderdanen. Er is door de loop van de jaren een grote diversiteit ontstaan aan deze onderscheidingstekens. Daarnaast zijn er nog vele onderscheidingstekens verstrekt door andere organen binnen het Nederlandse koninkrijk. Afhankelijk van de invloed en de visie en missie van deze organen worden deze onderscheidingen door het Koninklijk der Nederlanden / Nederlandse regering erkend of niet officieel erkend.

Erkende medailles van Nederland

afbeelding van P Geertsma

Niet iedereen kan zomaar medailles uitbrengen en produceren en deze vervolgens op militaire uniformen gaan dragen. Dat zelfde geld voor andere onderscheidingen die worden verstrekt door de Nederlandse staat. De Nederlandse overheid moet haar goedkeuring uitspreken voordat medailles worden geproduceerd en verstrekt. Hier zijn strikte regels aan verbonden. om duidelijkheid hierin te verschaffen heb ik hieronder een lijst geplaatst van medailles van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarnaast zijn andere medailles genoemd die door de regering van Nederland erkend zijn:

Nederlandse veteranenonderscheidingen

afbeelding van P Geertsma

Zolang er oorlogen zijn zolang zijn er ook veteranen. Veteranen hebben vaak het nodige meegemaakt tijdens hun dienstjaren. Zowel veteranen van vroeger als veteranen uit latere jaren hebben vaak deelgenomen aan verschillende krijgshandelingen. Uit respect en blijk van waardering zijn er in Nederland verschillende veteranenonderscheidingen aanwezig. Hieronder volgt een opsomming van een aantal van deze onderscheidingen. Deze onderscheidingen zijn o.a. van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. Daarnaast zijn er onderscheidingen van andere verenigingen van veteranen:

Onderscheidingen van de Nederlandse brandweer

afbeelding van P Geertsma

De Nederlandse Brandweer heeft voor haar medewerkers door de jaren heen verschillende onderscheidingen laten uitbrengen. Deze onderscheidingen werden voor verschillende redenen verstrekt aan het personeel van de Brandweer van Nederland. Zo zijn er medailles voor de jeugbrandweer maar ook onderscheidingen voor een langdurig dienstverband bij de Brandweer. Hieronder wordt een opsomming weergegeven van verschillende Brandweeronderscheidingen:

Het Brandweerkruis voor Buitenlandse Betrekkingen
De Herinneringsmedaille Jeugdbrandweer

Onderscheidingen van de politie, de landstorm en de burgerwachten van Nederland

afbeelding van P Geertsma

Hieronder volgt een lijst met verschillende medailles van de politie, de landstorm en de burgerwachten van Nederland. De periodes zijn verschillend.

De Broederschapsorde der Vrijwillige Burgerwachten
De Draagpenning 24-uurs afstandritten der Amsterdamsche Vrijwillige Burgerwacht
Het Draagteken van de Amsterdamsche Politiebond
Het Eerekruis van de Amsterdamsche Politie Gymnastiek- en Sportvereeniging
Het Eereteeken voor Koningschutter van de Bijzonder Vrijwillige Landstorm
De Eremedaille van de Amsterdamse Vrijwillige Burgerwacht

Onderscheidingen voor de vrijwilligers van 1813 tot 1830

afbeelding van P Geertsma

Hieronder is een opsomming geplaatst van verschillende onderscheidingen die aan Nederlandse vrijwilligers zijn uitgereikt in de periode van 1813 tot 1830

De Eerepenning van Breda 1813
De Erepenning aan de Haagse Vrijwilligers 1813
De Eerepenning der Dordtsche Vrijwilligers 1813
De Beloningspenning van Naarden 1814
De Eerepenning der Compagnie Friesche Vrijwillige Jagers 1830
De Medaille van de Commissie van Erkentenis 1830
De Eerepenning der Leidsche Jagers 1830-1831
De Eerepenning der Utrechtsche Jagers-Studenten 1830-1831

Draagvolgorde Nederlandse onderscheidingen

afbeelding van P Geertsma

Nederlandse onderscheidingen moeten volgens een vaste volgorde worden gedragen op het militaire uniform. Dit is bij de Nederlandse wet vastgelegd. Hieronder volgt de tekst:

DE KANSELIER DER NEDERLANDSE ORDEN,
Overwegende dat het wenselijk is de volgorde vast te stellen waarin onderscheidingen behoren te worden gedragen;
Gelet op de instemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties d.d. 13 augustus 2002, nr. BK02/84166 en de instemming van de minister van Defensie d.d. 14 augustus 2002 nr. DO 065/2002002546;

BESLUIT

Inhoud syndiceren