Overige militaria

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Geen mannen, maar duivels. Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen.

afbeelding van Rende van de Kamp

Op 5 september 2014 zal mijn nieuwe boek 'Geen mannen, maar duivels. Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen' uitkomen bij Uitgeverij QV in Nijmegen. Het boek gaat over de Nederlanders die dienden in het Legioen vanaf de oprichting in 1831 tot op de dag van vandaag. Aan het boek is jaren van onderzoek in archieven en buitenlandse lokaties voorafgegaan. Er zijn aparte hoofdstukken over beeldvorming, verschillende interviews, geschiedenis, fantasie-legionairs en vele, vele foto's.

Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen

afbeelding van Rende van de Kamp

Sinds enige tijd ben ik bezig met het schrijven van een boek over Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen. Een dergelijk boek is er nog niet. Het moet een boek worden waarin, net als in mijn boeken Soldaat voor een ander, delen 1 en 2, veel interviews komen te staan. Voor het boek heb ik een zeer geïnteresseerde uitgever gevonden (een nieuwe), die goed is ingevoerd in de wereld van het soldaat-zijn en die vooral ook veel belangstelling heeft voor het verhaal van de man zelf.

Frontzwijnen nieuwe oorlogsroman van René Lancee

afbeelding van Thelleza Frissen

Naast een nieuwe Nederlandse oorlogsfilm: 'In het vuur van de storm' is er ook een nieuwe oorlogsroman 'Frontzwijnen'. Deze uitgave is geschreven vanuit het perspectief van een aantal Duitse soldaten aan het Oostfront in de Tweede Wereldoorlog in de traditie van Hassel en Konsalik. Frontzwijnen is een vervolg op Kanonnenvlees, maar is ook zelfstandig te lezen

De militaire historie van Pruisen

afbeelding van P Geertsma

De militaire historie van Pruisen is bijzonder. Het verklaard waarom dat land zo'n rijke militaire traditie had.

Militaire historie algemeen

Luger of Selbstladepistole Parabellum

afbeelding van P Geertsma

De "Luger" is een bekend vuurwapen uit de Tweede Wereldoorlog. De term Luger is afgeleid van de ontwerper van het pistool namelijk Georg Luger. Hij gebruikte het C93 pistool dat ontworpen was door Hugo Borchardt als basis voor het ontwerp van de Luger. Zowel Georg Luger en Hugo Borchardt werkten voor de Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM). Georg Luger maakte de C93 veel compacter en lichter. Hierdoor kon het wapen makelijker worden gedragen en afgevuurd.

Luger en mauser

afbeelding van P Geertsma

Mauser is een Duitse wapenfabrikant die verschillende wapens produceerde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bekend model is onder andere de Mauser k89 die door het Duitse leger als dienstgeweer werd gebruikt. Op de Mauser k89 kan een bajonet worden gemonteerd.

De Luger P-08 pistool is een bekend pistool dat ook door de fabriek Mauser is geproduceerd. Luger is zelf geen fabrikant maar is alleen maar een bepaald type pistool dat in twee kalibers werd vervaardigd de 7,65 mm Para en de 9 mm Para.

Percussiegeweren

afbeelding van P Geertsma

Percussiegeweren zijn schoudervuurwapens. Het percussiegeweer wordt afgevuurd door de trekker over te halen. Wanneer de trekker wordt overgehaald slaat de hamer op het slaghoedje. Onder het slaghoedje zit het zogenaamde slagsas dat bestaat uit kalium-chloraat en antimoon-sulfide. Door de slag op het slaghoedje komt de slagsas tot ontbranding en wordt stuwkracht gerealiseerd waarmee de kogel wordt afgevuurd.

OMLT’s Korps Mariniers presenteren herinneringsboek over werk in Afghanistan

afbeelding van Willem Jozeph

Over de inzet van Nederlandse militairen in Uruzgan is al veel geschreven, maar sommige onderwerpen blijven onderbelicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inzet van het Korps Mariniers in de afgelopen jaren. Dat de verrichtingen van Task Force Viper niet breed worden uitgemeten is logisch. Het werk van de mariniers in de Operational Mentor and Liaison Teams mag echter best meer aandacht krijgen. Deze mannen gaan immers voorwaarts in de eerste linie als trainers en coaches van het Afghan National Army (ANA).

Project Nationaal Militair Museum

afbeelding van P Geertsma

Met het Project Nationaal Militair Museum worden verschillende militaire musea onder één stichting gebracht. In totaal moeten door dit project 6 musea worden samengevoegd. Het gaat hierbij om het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg, het Legermuseum in Delft, Marinemuseum, Marechausseemuseum, Mariniersmuseum en het militaire Museum Bronbeek.

Domeinen op de Landmachtdagen

afbeelding van P Geertsma

Wanneer iemand interesse heeft in oud materiaal van de Koninklijke Landmacht dan kan hij of zij daarvoor terecht bij Domeinen. Deze organisatie heeft een brede dienstverlening en verhandeld doormiddel van veilingen overtollige goederen van bedrijven en overheidsinstellingen. Defensie is een overheidsinstelling die regelmatig goederen verstrekt aan Domeinen. Dat kunnen zowel verouderde voertuigen zijn als kleding tenten en andere uitrusting. Domeinen brengt verschillende veilingcatalogussen uit die op haar site kunnen worden besteld voor een gering bedrag.

Inhoud syndiceren