Onderscheidingen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Purple Heart een Amerikaanse militaire onderscheiding

afbeelding van P Geertsma

Purple Heart is één van de bekendste Amerikaanse onderscheidingen. Deze onderscheiding bestaat uit een paars hart met een paar lint. Het Purple Heart wordt uitgereikt in naam van de president van de Verenigde Staten. Het is een onderscheiding die wordt toegekend aan militairen die tijdens hun dienstperiode gewond zijn geraakt of gedood tijdens een uitzending of oorlog. Het Purple Heart werd ingevoerd op 5 april 1917.

Verzetskruis 1940-1945 Nederlandse onderscheiding

afbeelding van P Geertsma

Verzetskruis 1940-1945 is een speciale onderscheiding die slechts aan een aantal verzetsleden in de Tweede Wereldoorlog werd uitgereikt. Het Verzetskruis 1940-1945 was een Nederlandse onderscheiding die echter ook aan buitenlanders kon worden verstrekt wanneer ze zich hadden ingezet voor het verzet van Nederland. Het Verzetskruis 1940-1945 werd op 3 mei 1946 bij Koninklijk Besluit ingesteld.

Erkende sterren en andere eretekens in het Koninkrijk der Nederlanden

afbeelding van P Geertsma

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft door de jaren heen verschillende sterren, kruisen en andere eretekens verstrekt aan haar onderdanen. Er is door de loop van de jaren een grote diversiteit ontstaan aan deze onderscheidingstekens. Daarnaast zijn er nog vele onderscheidingstekens verstrekt door andere organen binnen het Nederlandse koninkrijk. Afhankelijk van de invloed en de visie en missie van deze organen worden deze onderscheidingen door het Koninklijk der Nederlanden / Nederlandse regering erkend of niet officieel erkend.

Onderscheidingen van de Nederlandse brandweer

afbeelding van P Geertsma

De Nederlandse Brandweer heeft voor haar medewerkers door de jaren heen verschillende onderscheidingen laten uitbrengen. Deze onderscheidingen werden voor verschillende redenen verstrekt aan het personeel van de Brandweer van Nederland. Zo zijn er medailles voor de jeugbrandweer maar ook onderscheidingen voor een langdurig dienstverband bij de Brandweer. Hieronder wordt een opsomming weergegeven van verschillende Brandweeronderscheidingen:

Het Brandweerkruis voor Buitenlandse Betrekkingen
De Herinneringsmedaille Jeugdbrandweer

Draagvolgorde Nederlandse onderscheidingen

afbeelding van P Geertsma

Nederlandse onderscheidingen moeten volgens een vaste volgorde worden gedragen op het militaire uniform. Dit is bij de Nederlandse wet vastgelegd. Hieronder volgt de tekst:

DE KANSELIER DER NEDERLANDSE ORDEN,
Overwegende dat het wenselijk is de volgorde vast te stellen waarin onderscheidingen behoren te worden gedragen;
Gelet op de instemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties d.d. 13 augustus 2002, nr. BK02/84166 en de instemming van de minister van Defensie d.d. 14 augustus 2002 nr. DO 065/2002002546;

BESLUIT

Duitse Orde onderscheiding

afbeelding van P Geertsma

Duitse Orde was de naam van een onderscheiding die in 1942 door Adolf Hitler werd ingesteld. Adolf Hitler gaf aan dat de Duitse orde een symbool was voor de hoogste eer die iemand kon ontvangen voor zijn verdienste voor het Duitse volk. Hoewel de meeste mensen de Duitse Orde postuum verleend kregen waren er ook een aantal mensen bij die de Duitse Orde in levende lijve mochten ontvangen. Er waren slechts vier mensen die de onderscheiding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontvingen.

Duitse Orde hoogste nazi-onderscheiding van de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Duitse Orde is de hoogste onderscheiding die een Duitser maar kon ontvangen Tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse Orde wordt in het Duits Deutscher Orden genoemd en werd ingesteld door de Duitse dictator Adolf Hitler in 1942 toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was. Volgens Adolf Hitler was de Duitse Orde een onderscheiding waarmee de hoogste eer kon worden betoond aan iemand die zich voor het Duitse volk had ingezet.

Prins Bernhard

afbeelding van P Geertsma

Prins Bernhard heeft na de Tweede Wereldoorlog verschillende onderscheidingen gekregen voor zijn verdienste in deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis. Hieronder volgt een opsomming van deze onderscheidingen.

Commandeur Militaire Willemsorde op 15 juni 1946.
Grootkruis Orde van de Nederlandse Leeuw.
Grootkruis Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau in 1951.
Vliegerkruis.
Oorlogsherinneringskruis met twee gespen.
Verzetsherdenkingskruis in 1984.
Onderscheidingsteken voor langdurige dienst.
Grand Cross in the Order of the British Empire.
Grootkruis Legioen van Eer.

Amerikaanse militaire medailles

afbeelding van P Geertsma

Er zijn verschillende Amerikaanse medailles en onderscheidingen die door de loop van de jaren tijdens verschillende oorlogen zijn uitgereikt en postuum zijn toegekend aan Amerikaanse militairen van verschillende krijgsmachtonderdelen. De lijst van medailles is zeer lang. Dat is ook niet verbazingwekkend want de Amerikaanse overheid is bij veel oorlogen in de wereld betrokken. Militaire medailles worden door verschillende militariaverzamelaars over de hele wereld gekocht en verkocht op grote militariabeursen en op internet.

Koninklijke Militaire Willems-Orde voor kapitein Marco Kroon

afbeelding van P Geertsma

Meer dan 50 jaar lang werd de hoogste militaire en tevens Koninklijke onderscheiding niet uitgereikt. De hoogste onderscheiding is de Koninklijke Militaire Willems-Orde. Nu krijgt kapitein Marco Kroon de pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen (KCT) op 29 mei 2009 deze onderscheiding. Hij wordt benoemt tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse voor moed, beleid en trouw. Tijdens vuurgevechten liet hij zich niet afschrikken door grote persoonlijke risico’s.

Inhoud syndiceren