Hoofddeksels

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

M18 Stahlhelm in de Eerste Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Naast de bekende M16 voerden de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog nog een ander type staalhelm in. Dit werd de M18 Stahlhelm. Deze code staat voor Model 1918, het jaar waarin deze Stahlhelm werd ingevoerd. In grote lijnen lijkt de M18 sterk op het eerder ingevoerde Model 1916. De M18 had aan de onderkant van de helm een 'Ohrenzuschnitt' in de helmrand.

M16 Stahlhelm in de Eerste Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen de Duitse militairen er al spoedig achter dat hun imposante ‘pickelhaubes’ (punthelmen) geen bescherming boden tegen vijandelijke kogels en serven van projectielen. Daarom bestloot het Duitse XVIIIde legerkorps onderzoek te doen naar de verwondingen die Duitse soldaten hadden opgelopen aan hun hoofd tijdens de eerste periode van de “Grote Oorlog”.

Britse MK2 helm de Brodie in de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

De Britse MK2 helm vormde een symbool voor de Britse krijgsmacht in de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog. De MK2 helm heeft een ronde vorm en is in verhouding tot andere helmen vrij plat. Hierdoor bood de MK2 helm nauwelijks bescherming aan de zijkant van het hoofd van de militair. De MK2 was echter wel goedkoop te produceren. Daarnaast was de helm redelijk makkelijk om te repareren. Het binnenwerk zat vast met één schroef en de kinriemen waren bevestigd aan de zijkant van de helm.

Duitse helmen uit de Wereldoorlogen

afbeelding van P Geertsma

Tijdens de eerste 2 jaren van Eerste Wereldoorlog maakten de Duitsers zo goed als geen gebruik van stalen helmen. Met gevonden helmen van de geallieerden besloten de Duitsers testen uit te voeren of een helm echt werkelijk bescherming bood. De Duitsers testen verschillende modellen uit en kwamen ten slotte tot een model dat de naam M16 kreeg. Vanaf het jaar 1916, waarin de eerste Stahlhelm werd ingevoerd, had Duitsland verschillende helmen ontworpen. Duitsland had verschillende helmen in de Tweede Wereldoorlog.

Galea en andere Romeinse militaire uitrusting

afbeelding van P Geertsma

Galea is een woord dat werd gebruikt voor een Romeins voor helm. Deze helmen werden gedragen door Romeinse militairen die ware ingedeeld in legioenen door het hele gebied dat onder het bewind van Rome stond. Dit gebied was zeer uitgesterkt en liep van de Middellandse Zee tot Noord-Europa. Tegenwoordig is het Romeinse tijd een weinig besproken onderwerp. Ook tijdens geschiedenislessen wordt nauwelijks op deze belangrijke periode in de geschiedenis ingegaan. Dat is erg jammer want we hebben veel te danken aan deze periode.

Nieuwe militaire helm voor Nederlandse Defensie

afbeelding van P Geertsma

De laatste tijd is de Nederlandse Defensie bezig met een onderzoek naar een nieuw type helm die de Nederlandse soldaten zouden moeten dragen in de toekomst. De huidige militaire helm die uit de jaren negentig afkomstig is bevalt op dit moment goed maar er zijn inmiddels nieuwe ontwikkelingen aan de gang die er voor kunnen zorgen dat de helmen van de soldaten nog verder verbeterd kunnen worden. Vanaf 2011 zou de nieuwe militaire helm moeten worden ingevoerd.

Duitse Fallschirmjägerhelm militaria

afbeelding van P Geertsma

Een Duitse Fallschirmjägerhelm uit de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel een model 38 of M38 genoemd en is een zeer geliefd object voor veel militariaverzamelaars. Een originele Fallschirmjägerhelm is echter bijna niet te betalen voor de gemiddelde liefhebber. Voor een echte Fallschirmjägerhelm worden al snel bedragen boven de duizend euro gevraagd.

Duitse M35 Stahlhelm

afbeelding van P Geertsma

De Duitse Stahlhelm M35 werd op 25 juni 1935 ingevoerd. Deze helm was kleiner dan de voorgaande modellen (M16 en M18). De vizier en de nekbescherming waren ook wat korter dan de hiervoor genoemde helmen. Ook de ontluchtingsgaten werden achterwege gelaten. De helm werd zodoende gemiddeld 150 gram lichter. De M35 Stahlhelm had verschillende kleuren maar werd over het algemeen donkergrijs geschilderd met matverf. De M35 werd in de maten 60, 62, 64, 66 en 68 gefabriceerd. De M35 woog tussen de 980 en 1180 gram afhankelijk van de grote van de maat.

Duitse M18 Stahlhelm

afbeelding van P Geertsma

De Duitse Stahlhelm M18 werd na de het model 1916 ingevoerd en had aan weerzijden een gat van 6 millimeter doorsneden met een lange bolle punt van 8 millimeter er op waar een voorhoofdspantser op bevestigd kon worden. De M18 Stahlhelm was matgrijs geschilderd en was in vijf maten ingevoerd door het Duitse leger. Het gewicht van de M18 was ongeveer tussen de 1180 en de 1380 gram. Dit was afhankelijk van de maat van de helm. De bevestiging van de kinriem was bij de M18 anders als bij de M16.

Inhoud syndiceren