Oorlogsschepen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Operatie Atalanta en het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp

afbeelding van P Geertsma

Operatie Atalanta is een speciale operatie die gericht is op het stopzetten van de piraterij rond Somalië. Nederland was één van de EU landen die deelnam aan deze missie. Nederland leverde het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp. Deze heeft in de maanden maart en april de wateren rond Somalië beveiligd. In deze maanden zijn vele piraten ontwapend. Na twee maanden dienst vaart de Hr. Ms. Tromp weer terug naar de thuisbasis. Op Koninginnedag verwacht men het fregat terug in de marinehaven van Den Helder.

Marinefregat Hr. Ms. Evertsen helpt bemanning Grieks vrachtschip

afbeelding van P Geertsma

Het marinefregat Hr. Ms. Evertsen heeft een Grieks schip te hulp gekomen. Het Griekse schip werd tot kort geleden gekaapt door Somalische kapers. Deze kapers verlieten het schip na ontvangst van 2 miljoen dollar dat is ongeveer 1,4 miljoen euro. De 22 bemanningsleden waren ongedeerd en werden door de opvarenden van het Nederlandse marinefregat opgevangen. Ze kregen voedsel en water om aan te sterken. Dat was ook wel nodig want het Griekse schip was al april 2009 gekaapt in de Golf van Aden.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter de zeeheld van Nederland

afbeelding van P Geertsma

Michiel Adriaenszoon de Ruyter is een van de bekendste zeehelden van Nederland. Er zijn afbeeldingen van Michiel Adriaenszoon de Ruyter geplaatst op schilderijen, boeken, gedenkpenningen en postzegels enz. Veel geschiedenisboeken over de vaderlandse geschiedenis wijden pagina’s aan Michiel Adriaenszoon de Ruyter. De bijnaam van deze zeeheld is ook wel Bestevâer dit betekend zoiets als de grootvader of de grote man ter zee. Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd op 24 maart 1607 geboren in de plaats Vlissingen in Zeeland.

Slagkruiser HMS Hood en slagschip de Bismarck in de Slag in Straat Denemarken

afbeelding van P Geertsma

Tijdens de Slag in Straat Denemarken op 24 mei 1941 werd de Britse slagkruiser HMS Hood tot zinken gebracht door het Duitse slagschip de Bismarck, die vernoemd was naar een oude Duitse kanselier Otto von Bismarck. Het verlies van de HMS Hood had een grote psychologische uitwerking op de Britse admiraliteit.

Vikingschepen en Vikingen

afbeelding van P Geertsma

Vikingschepen waren een belangrijk vervoersmiddel van de Vikingen. De karakteristieke schepen werden voor diverse doeleinden gebruikt. Zo werden de schepen van de Vikingen gebruikt voor het vervoer van vrachten en personen waardoor ze handel konden drijven. Daarnaast werden Vikingschepen gebruikt om grote ontdekkingsreizen uit te voeren over de hele wereld. Hierdoor hadden de Vikingen onder andere IJsland, Groenland en een gedeelte van Amerika ontdekt.

Nederlandse Commando Fregat Hr. Ms. Evertsen

afbeelding van P Geertsma

Hr. Ms. Evertsen is het vierde Nederlandse Commando Fregat dat behoort tot de De Zeven Provinciënklasse en is vernoemd naar de Zeeuwse zeevaardersfamilie Evertsen.

Maritieme EU-missie Atalanta

afbeelding van P Geertsma

Binnenkort vind er een nieuwe EU-missie plaats. Dit is de maritieme EU-missie Atalanta en richt zich op de bescherming van voedseltransporten van het World Food Programme. Daarnaast is de EU-missie Atalanta gericht op het bestrijden van de piraterij bij de kustwateren van Somalië. De Nederlandse Tweede Kamer heeft op 29 juni 2009 akkoord gegeven voor deze missie. Dit deed ze naar het voorstel van de Nederlandse Regering.

Het fregat NRP Bartolomeu Dias is Hr. Ms. Van Nes

afbeelding van P Geertsma

Het fregat NRP Bartolomeu Dias dat in mei 2009 door Portugal in gebruik is genomen is een voormalig Nederlands marineschip. De oude benaming van Bartolomeu Dias is Hr. Ms. Van Nes. Het fregat is een multipurposefregat. Dit houd in dat het oorlogschip voor verschillende doelstellingen kan worden ingezet. Het behoort tot de zogenoemde de Karel Doorman klasse en was vanaf 1994 in gebruik bij de Nederlandse marine. Nederland heeft het fregat Hr. Ms. Van Nes echter afgestoten en verkocht aan Portugal die het schip de naam NRP Bartolomeu Dias heeft gegeven.

Nederlandse marine ingezet tegen piraten.

afbeelding van P Geertsma

De internationale verdragsorganisatie NAVO wil hard optreden tegen piraterij aan de kust van Afrika. Er worden verschillende schepen ingezet van NAVO-landen waaronder het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën van de Koninklijke Marine. In totaal worden zes schepen ingezet volgens secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Hij bracht dit nieuws naar buiten op donderdag 19 februari in een ontmoeting van de ministers van Defensie van diverse NAVO-landen. Deze ontmoeting vond plaats in de Poolse Krakau.

Eisen voor sollicitatie als matroos bij Koninklijke Marine

afbeelding van P Geertsma

Een matroos heeft een compleet andere functie bij de Koninklijke Marine dan het Korps Mariniers. Een matroos zit verhoudingsgewijs veel langer op een marineschip terwijl een marinier veel taken uitvoert op het land. Meestal zijn de risico’s voor een marinier tijdens een uitzending ook groter dan de risico’s die een matroos heeft. Een matroos moet echter ook over de Nederlandse nationaliteit beschikken en moet minimaal 17 jaar oud zijn. De maximale leeftijd voor de sollicitatie is dertig jaar.

Inhoud syndiceren