Jachtvliegtuigen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 8.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 8.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 8.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Nederlandse Missie Kunduz Afghanistan

afbeelding van P Geertsma

Na vele gesprekken is er uiteindelijk een meerderheid ontstaan in de Tweede Kamer voor de missie naar Kunduz in Afghanistan. De genoemde missie zal een geïntegreerde politietrainingsmissie worden waarbij er niet bijgedragen zal worden aan militaire acties tegen vijandelijkheden in de regio. CDA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en de SGP stemden uiteindelijk in. Verschillende partijen vonden het met name van belang dat het om een civiele missie ging. Daarnaast werd ook afgesproken dat de missie juist langer moest worden. In totaal zou de missie 18 weken moeten duren.

Saab JAS39 Gripen

afbeelding van P Geertsma

Door het vele nieuws rond de Joint Strike Fighter (JSF) zouden we bijna vergeten dat er nog meer interessante jachtvliegtuigen zijn. Ook van Europese bodem komen de laatste jaren nog steeds goede jachtvliegtuigen. Het Zweedse vliegtuig Saab Gripen is daarvan één voorbeeld. Dit Zweedse gevechtsvliegtuig is naar een mythisch wezen vernoemd namelijk de griffioen. De Saab Gripen is sinds 1996 in gebruik. De officiële benaming is overigens Saab JAS39 Gripen. De aanduiding JAS staat voor Jakt-Attack-Spaning, dit betekend Jacht-Aanval-Verkenning. De Saab Gripen is de opvolger van de Saab J37 Viggen.

Koninklijke Luchtmacht en het Nederlandse luchtruim

afbeelding van P Geertsma

De Koninklijke Luchtmacht van Nederland is verantwoordelijk voor het verdedigen van het Nederlandse luchtruim. Het Nederlandse luchtruim is de laatste jaren een behoorlijk veilig gebied maar dat zou kunnen veranderen door een aanval van vijandelijke raketten en vliegtuigen. Daarnaast is de ramp met het WTC een aantal jaren geleden in New York nog steeds iets dat vers in het geheugen is gegrift van veel Westerlingen.

Gevechtspiloot worden

afbeelding van P Geertsma

Voor een aantal jonge mensen is het een jeugddroom om gevechtspiloot te worden. Het gevoel van vliegen en tegelijkertijd vijanden te beschieten lijkt veel jongeren aan te trekken. Er zijn verschillende Amerikaanse actiefilms die met name gevechtspiloten als cool en gaaf naar voren laten komen. Een functie als gevechtpiloot zou mensen maken tot een geslaagd persoon in de maatschappij en een gerespecteerd man binnen Defensie.

F-16 Fighting Falcon binnen de Koninklijke Luchtmacht

afbeelding van P Geertsma

F-16 Fighting Falcon is een van de bekendste militaire vliegtuigen op dit moment. Vrijwel iedereen kent deze ‘straaljager’ en heeft er wel eens één of meerdere zien vliegen. De F16 is nog gevechtsvliegtuig dat tegenwoordig nog steeds in de strijd wordt geworpen.

Nederland verkoopt F16's

afbeelding van P Geertsma

Chili koopt 18 F16’s van de Nederlandse krijgsmacht. Het gaat hierbij om 18 F16’s van het type Midlife Update (MLU). Op 25 mei 2009 hebben Chili en Nederland een overeenkomst bereikt over de verkoop van de jachtvliegtuigen. De daadwerkelijke levering van de F16’s aan Chili zal pas vanaf 2010 plaatsvinden. Chili heeft al eerder F16’s van Nederland gekocht. In 2006 had het land namelijk ook al 18 F16 van Nederland gekocht.

Aanschaf Joint Strike Fighter op de lange baan

afbeelding van P Geertsma

Er is nog steeds onduidelijkheid over de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig de Joint Strike Fighter. De huidige economische crisis lijkt zich voort te zetten tot 2010. Het kabinet vindt het daarom onverstandig om nog tijdens deze kabinetsperiode over te gaan tot de aanschaf van tientallen JSF-vliegtuigen. Er zal tijdens de huidige kabinetsperiode wel een JSF-testtoestel worden aangeschaft. Zodoende kan de Koninklijke Luchtmacht een deel van haar piloten alvast laten wennen aan dit nieuwe gevechtsvliegtuig.

Joint Strike Fighter eerst van de baan

afbeelding van P Geertsma

De Government Accountability Office is de Amerikaanse Rekenkamer en houd zich de laatste tijd extra bezig met het berekenen en adviseren over het JSF-programma. Volgens de Amerikaanse rekenkamer is het verstandig om te wachten met de aanschaf en implementatie van de nieuwe JSF-vliegtuigen. Een beslissing hierover zou pas in 2011 of 2012 moeten vallen. De Joint Strike Fighter zal de komende tijd niet worden ingezet op het strijdtoneel.

Defensie Monitoring verwerving Joint Strike Fighter

afbeelding van P Geertsma

De Algemene Rekenkamer afgekort ARK heeft op drie februari 2009 weer een rapport gepubliceerd. Het ging hier om het jaarlijkse rapport 'Monitoring verwerving Joint Strike Fighter'. Het is al de vierde keer dat dit plaatsvindt. Binnen het rapport staan gegevens met betrekking tot de ontwikkelingen van de Joint Strike Fighter. Het rapport gaat met name over de cijfers omtrent de aanschaf van dit nieuwe gevechtsvliegtuig. Door dit rapport krijgt de Nederlandse Defensie goed in de gaten hoe het is gesteld met de vorderingen van het JSF-programma.

Messerschmitt Bf 109 jachtvliegtuig

afbeelding van P Geertsma

De Messerschmitt Bf 109 is een zeer bekend vliegtuig van de Duitse Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog. Dit vliegtuig behoorde tot de jachtvliegtuigen en werd voor het eerst ingezet ter ondersteuning van de troepen van generaal Franco in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Messerschmitt Bf 109 heeft de afkorting “BF” in haar naamvoering dit staat voor Bayerische Flugzeugwerke. Willy Messerschmitt was de ontwerper van de Messerschmitt vliegtuigen.

Inhoud syndiceren