Korps Commando Troepen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

HK 416 het wapen voor het Korps Commandotroepen

afbeelding van P Geertsma

Het Korps Commandotroepen is een eenheid van specialisten in het Nederlandse leger. Commando’s voeren overal ter wereld missies uit in speciale eenheden. Om deze missies goed uit te voeren is ervaring en training nodig. Daarnaast is ook goed materieel belangrijk. Het materieel van commando’s moet regelmatig worden aangepast of vervangen om aan de moderne maatstaven van het slagveld te kunnen voldoen. Het spreekt voor zich dat met name de wapens een belangrijk onderdeel vormen voor de uitrusting van de Nederlandse commando’s.

108 Commandotroepen compagnie ontvangt Bronzen Schild

afbeelding van P Geertsma

De 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) heeft als blijk voor hun uitzonderlijk lovend optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 de hoogst mogelijke groepsonderscheiding ontvangen. Het betreft het Bronzen Schild welke werd uitgereikt door de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee.

Task Force 55 in Uruzgan Afghanistan

afbeelding van P Geertsma

Task Force 55 is een speciale eenheid die in Afghanistan actief is om de veiligheid van de lokale bevolking te beschermen. Daarnaast zet de Task Force 55 zich in om vijandelijke eenheden van de Taliban en andere militanten te bestrijden. De Task Force 55 is een op zichzelf staande eenheid die buiten het gebied dat onder de Nederlandse troepenmacht Task Force Uruzgan (TFU) opereert. Task Force 55 is actief in een gebied waar een aantal gewapende afdelingen van de Taliban aanwezig zijn.

Nederlandse korporaal Kevin van de Rijdt komt om het leven

afbeelding van P Geertsma

Op 6 september 2009 kwam de Nederlandse korporaal Kevin van de Rijdt om het leven tijdens een vuurgevecht in de Afghaanse provincie Uruzgan. Kevin van de Rijdt was 26 jaar en maakte deel uit van het Korps Commandotroepen dat werd ondergebracht bij de speciale eenheid genaamd Task Force 55. Generaal Peter van Uhm de Commandant der Strijdkrachten van het leger van Nederland maakte het nieuws op dezelfde dag bekend.

Solliciteren bij het Korps Commando Troepen kennismakingsdagen

afbeelding van P Geertsma

Wanneer iemand wil solliciteren bij het Korps Commandotroepen dan moet de kandidaat verplicht deelnemen aan de Kennismakingsdagen van het Korps Commandotroepen. Deze Kennismakingsdagen bestaan uit drie dagen waarin een kandidaat alvast kennis kan maken met de verschillende facetten die bij het opleidingstraject tot commando behoren. Een aantal instructeurs van het KCT beoordeeld de houding en capaciteiten van de deelnemers om alvast voor de verdere keuring vast te stellen of de kandidaat geschikt of ongeschikt is.

Scherpschutters

afbeelding van P Geertsma

Scherpschutters maken in tegenstelling tot sluipschutters deel uit van grotere militaire verbanden. Scherpschutters worden in het Engels sharpshooters genoemd maar moeten niet worden verward met snipers. De term sniper is door de gamewereld en de grote hoeveelheid films behoorlijk ingeburgerd. Een sniper is een sluipschutter terwijl een sharpshooter een scherpschutter is

Sluipschutters in het leger

afbeelding van P Geertsma

Sluipschutters zijn militairen die getraind zijn om personen en objecten uit te schakelen over verhoudingsgewijs lange afstanden. Sluipschutters zijn vaak lange periodes verscholen in (vijandelijk) gebied en maken deel uit van kleine verkenningseenheden. Na grondige observatie van het beoogde doel komt vaak het cruciale moment dat de sluipschutter de trekker moet overhalen om zodoende het doel uit te schakelen.

Snipergeweer Accuracy binnen Defensie

afbeelding van P Geertsma

Bij de Nederlandse Defensie zijn verschillende afdelingen aanwezig waar schutters lange afstand aanwezig zijn. Deze schutters die ook wel snipers worden genoemd zijn actief bij de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers.

Guerrillaoorlogen en Defensie

afbeelding van P Geertsma

Guerrillaoorlogen zijn oorlogen waarbij het ‘verrassingselement’ centraal staat. De strijdende partijen kunnen zowel legers zijn als gewapende militanten. Over het algemeen heeft een klein leger een groot voordeel in een guerrillaoorlog omdat een klein leger minder snel wordt ontdekt. Zodoende kunnen ‘hit an run’ acties worden uitgevoerd. Een aanval bestaat dan uit snel toeslaan en dan snel terugtrekken of ‘verdwijnen’ in bossen of andere omgevingen. Legers maken ook gebruik van guerrillatechnieken.

De zwaarste functie binnen Defensie

afbeelding van P Geertsma

Regelmatig hoor ik de vraag wat nu het zwaarste krijgsmachtonderdeel is van de Nederlandse Defensie. Deze vraag vind ik moeilijk te beantwoorden. Elk krijgsmachtonderdeel heeft zijn ‘zware’ of complexe kanten. Daarnaast kun je nog het onderscheid maken tussen fysiek zware beroepen binnen het leger en mentaal zware beroepen. Bij fysiek zware beroepen binnen Defensie denk je al snel al de militaire krijgsmachtonderdelen zoals het Korps Mariniers, het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade.

Inhoud syndiceren