Infanterie

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Gevechten om de Nonnebossen en Glencorse Wood

afbeelding van Goblin

De Nonnebossen in Zonnebeke, naast het Doelbos (Polygon Wood), verwijzen naar een Benedictinessenabdij die in de omgeving van het bos was gevestigd van 1101 tot 1579. Het zuidelijke deel werd in 1914 door de Britten aangeduid werd als "Glencorse Wood". Op 11 november 1914 vond hier het eerste gevecht plaats tijdens de Eerste Slag om Ieper toen de Britse Infantry Brigade 1st (Guards) Brigade, onder bevel van Generaal Charles FitzClarence, de Duitse aanval van het 1. Garde-Regiment, onder bevel van Kroonprins Eitel Friedrich, tegen hield.

Enkelschotsgeweren

afbeelding van P Geertsma

Enkelschotsgeweren zijn schoudervuurwapens die na elk schot weer opnieuw moeten worden herladen. Tegenwoordig wordt in het leger nauwelijks gebruik gemaakt van enkelschotsgeweren. Het feit dat na elk schot weer een nieuw patroon in het geweer moet worden geplaatst zorgt voor enorm veel tijdverspilling tijdens de gevechtsacties die zouden moeten worden ondernomen door de militair.

Minimi bandgevoed machinegeweer

afbeelding van P Geertsma

Minimi bandgevoed machinegeweren hebben een vuursnelheid van 700 tot 1000 schoten per minuut. Door deze enorme vuursnelheid is de minimi een effectief wapen om vijandelijke aanvallen van infanteristen af te slaan. Daarnaast is de minimi zeer geschikt als wapen om dekking te bieden. De minimi heeft een gewicht van 7,1 kg inclusief de hydraulische buffer komt het totaal gewicht op 7,22 kg. De munitie van de minimi is 5,56 x 45 mm NATO. Deze munitie is aan een band bevestigd, daarom wordt de minimi een bandgevoed machinegeweer genoemd.

GILL medium-range antitankwapen van Defensie

afbeelding van P Geertsma

GILL medium-range is antitankwapen die in de Nederlandse Defensie wordt gebruikt. De Krijgsmachtonderdelen Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en het Korps Mariniers maken gebruik van het GILL medium-range antitankwapen. De GILL is door Israël ontwikkeld in het bedrijf Rafael. Het wapen kan een raket afvuren die en doelen raken over een afstand van 2,5 kilometer. Het wapen wordt gebruikt tegen pantservoertuigen en andere vijandelijk militair materieel. Ook tegen gebouwen kan het wapen worden ingezet.

Battlegroup 10 van de Task Force Uruzgan (TFU)

afbeelding van P Geertsma

Battlegroup 10 staat onder leiding van luitenant-kolonel Joost Doense en is de grootste Nederlandse eenheid van de Task Force Uruzgan (TFU). In totaal bestaat de Battlegroup 10 uit meer dan 500 militairen. De militairen zijn onderverdeeld in 3 compagnieën. De leden van de Battlegroup 10 komen uit verschillende krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie. Zo komen twee eenheden uit de Koninklijke Landmacht. Dit zijn een compagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade en een compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade.

Antitankwapens Nederlandse Krijgsmacht

afbeelding van P Geertsma

De Nederlandse Krijgsmacht maakt net zoals vele andere krijgsmachten over de wereld gebruik van antitankwapens. Er zijn verschillende antitankwapens bekend. De geschiedenis van de eerste antitankwapens gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Toen begonnen de tanks steeds vaker op het slagveld voor te komen en had de infanterie behoefte aan draagbare antitankwapens waarmee tanks door infanteristen konden worden uitgeschakeld. Deze antitankwapens waren in de Tweede Wereldoorlog in eerste instantie eenvoudig.

Stoottroepen museum 'Historische Verzameling Stoottroepen' in Assen

afbeelding van P Geertsma

Historische Verzameling Stoottroepen is de naam van een Nederlands militair museum dat specifiek de geschiedenis belicht van het infanterieregiment de ‘stoottroepen’. In het museum worden documenten en voorwerpen getoond die verbonden zijn met het ontstaan van de stoottroepen en de rol die ze hebben gespeeld in de bevrijding van Nederland. Daarnaast wordt ook de periode na de Tweede Wereldoorlog behandeld. Zo wordt er ingegaan op de politionele acties in Nederlands-Indië en het optreden van de stoottroepen in Nieuw-Guinea.

Commandant Battlegroup Uruzgan

afbeelding van P Geertsma

Luitenant-kolonel Jan Swillens was vier maanden de Commandant Battlegroup in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij was verantwoordelijk voor de infanterie-eenheden die buiten het kamp in actie moesten komen tegen onder andere de Taliban en de terroristen die de Taliban steunen. Jan Swillens draagt op 30 maart 2009 het commando over aan luitenant-kolonel Ton Nijkamp. Jan Swillens heeft een goed gevoel aan zijn periode als Commandant Battlegroup overgehouden.

Solliciteren bij Object Grondverdediging OGRV Koninklijke Luchtmacht

afbeelding van P Geertsma

De Luchtmacht Beveiliging (LB) is een zeer breed begrip. Binnen de beveiliging van de Koninklijke Luchtmacht zijn verschillende afdelingen en eenheden aanwezig. De verdediging en beveiliging van luchtmachtmateriaal is zeer belangrijk. De gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters moeten in zeer goede staat worden behouden. Sabotage en andere opzettelijke vernielingen kunnen zeer grote gevolgen hebben voor het vliegtuigpersoneel en het verloop van de strijd. Daarom moet het materiaal van de Koninklijke Luchtmacht goed beschermd worden.

Semiautomatisch en halfautomatisch wapens

afbeelding van P Geertsma

Een semiautomatisch of halfautomatisch wapen zijn termen die te maken hebben met vuurwapens. Semiautomatisch of halfautomatisch betekend dat er meerder kogels kunnen worden afgeschoten zonder dat de schutter daarvoor extra handelingen hoeft te verrichten behalve het overhalen van de trekker. Nadat de eerste kogel de loop van het pistool heeft verlaten wordt automatisch een nieuw patroon in de kamer gebracht en wordt de slagpen aangespannen. Dit kan alleen maar gebeuren wanneer de lege huls ook uit de kamer wordt geworpen.

Inhoud syndiceren