Artillerie

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Tankjagers in de Tweede Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Tankjagers zijn speciale gepantserde voertuigen die in de Tweede Wereldoorlog werden ingezet in de bestrijding van vijandelijke tanks. Een tankjager was een voertuig dat speciaal als antitankwapen kon worden ingezet. De Duitsers noemden deze voertuigen Panzerjägers. Deze Panzerjägers waren vaak verder van het front geplaatst dan de eigen tanks. De Panzerjägers waren minder mobiel als de tanks. Dit kwam door het grotere geschut dat op deze voertuigen was gemonteerd. Bij de meeste tankjagers was de ‘geschutskoepel’ niet beweegbaar.

120 mm H.B. Rayé (FRA) mortier van Defensie

afbeelding van P Geertsma

De Nederlandse Defensie maakt gebruik van verschillende soorten mortieren. De mortieren worden meestal door infanterie-eenheden van de Koninklijke Landmacht gebruikt in het veld. Een voorbeeld van een type mortier dat door de Nederlandse Defensie wordt gebruikt is de 120 mm H.B. Rayé (FRA) mortier. Mortieren zijn krombaangeschut ze maken een grote boog wanneer ze worden afgeschoten. Vaak worden ze schuin omhoog afgevuurd in plaats van recht naar voren zoals gebeurd met kanonnen. Mortieren van het type 120 mm H.B.

De Panzerfaust de PIAT en de Bazooka in ww2

afbeelding van P Geertsma

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de Panzerfaust als antitankwapen. Dit wapen was zeer eenvoudig en kon zelfs door de kindsoldaten van de Hitler Jugend worden gedragen en afgevuurd. Het pelotonswapen van de Duitse Wehrmacht was de Panzerschreck. Dit was een complexer wapen dan de Panzerfaust en kan het beste omschreven worden als een herlaadbare raketwerper. De geallieerde tegenhangers van deze wapens waren veel complexer en vaak omvangrijker dan de Panzerfaust.

Vooropleiding voor artillerie bij Koninklijke Landmacht

afbeelding van P Geertsma

Voor de ondersteuning van gevechtseenheden in de frontlinies wordt door de Koninklijke Landmacht ook gebruik gemaakt van de artillerie. De artillerie zorgt als het ware voor extra vuurmonden die de vijandelijke posities kunnen vernietigen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van speciale pantservoertuigen die met kleine groepen militairen worden bemand. In tegenstelling tot vroeger kunnen nu behoorlijke afstanden door artillerie worden overbrugd.

Kanon als algemeen wapen

afbeelding van P Geertsma

Het kanon is een vrij algemene naam die voor verschillende artillerieobjecten wordt gebruikt. Een kanon is een stuk geschut dat een kogel, granaat of ander projectiel afvuurt. Een kanon heeft meestal een vrij lange loop of schietbuis. Hierdoor kan het projectiel langer in de juiste richting worden gestuurd en volgt het een redelijk vlakke baan. Kanonnen werden vroeger en tegenwoordig veel gebruikt. In eerste instantie stonden kanonnen veelal op land in een vesting.

Dikke Bertha een houwitser uit de Eerste Wereldoorlog

afbeelding van P Geertsma

Dikke Bertha was een zeer groot Duits kanon dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt om de vijand te beschieten. Dikke Bertha of zoals de Duitsers het kanon noemde Dicke Bertha was een houwitser en werd vernoemd naar Bertha de vrouw van de wapenfabrikant Gustav Krupp. De houwitser vuurde granaten af van 1160 kilo en had een kaliber van 420 mm. Het bereik van de Dikke Bertha was 9 kilometer.

The Guns of Navarone of kannonen van Navarone

afbeelding van P Geertsma

The Guns of Navarone (vertaald de kannonen van Navarone) vind ik een mooie oorlogsfilm over de Tweede Wereldoorlog. Het is een film die gemaakt is door de Britten en uitkwam in 1961. De verfilming gaat over het boek The Guns of Navarone van de schrijver Alistair MacLean. Een speciale eenheid van Amerikaanse militairen krijgt de opdracht om twee zeer sterke Duitse kannonen te vernietigen. De twee Duitse radargeleide superkanonnen worden uiteindelijk vernietigd maar hoe dat gebeurd kan het beste in de film worden bekeken.

Loop of schietbuis?

afbeelding van P Geertsma

Het uiteinde van een geweer of pistool wordt meestal gewoon ‘ loop ’ genoemd. Hierdoor verlaat de kogel het wapen en verplaatst zich door een gecontroleerde (meestal) explosieve stuwkracht richting het beoogde doel. De meeste lopen zijn gemaakt van een metaal.

Bij de artillerie spreekt men in plaats van een ‘loop’ over een ‘ schietbuis ’. De schietbuis is (even als sommige lopen) soms voorzien van een groef waardoor de granaat of ander projectiel sneller en effectiever de loop kan verlaten.

Inhoud syndiceren