Tentoonstellingen

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /www/htdocs/armednl/http/modules/views/views.module on line 879.

Project Nationaal Militair Museum

afbeelding van P Geertsma

Met het Project Nationaal Militair Museum worden verschillende militaire musea onder één stichting gebracht. In totaal moeten door dit project 6 musea worden samengevoegd. Het gaat hierbij om het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg, het Legermuseum in Delft, Marinemuseum, Marechausseemuseum, Mariniersmuseum en het militaire Museum Bronbeek.

Nederlandse Artillerie Museum en de geschiedenis van de Artillerie

afbeelding van P Geertsma

De Artillerie is een onderdeel van de Koninklijke Landmacht. De artillerie bestaat niet alleen uit kannonnen maar is in feite een heel breed krijgsmachtonderdeel. Sinds de uitvinding van het buskruit ontwikkelde de artillerie zich steeds meer en werd haar vuurkracht steeds groter. De oudste vuurmonden werden aan de voorkant geladen. Toen echter het achterlaadgeschut werd ingevoerd en het geschut werd voortgetrokken door motoren nam de ontwikkeling van de artillerie een behoorlijke vlucht.

Stoottroepen museum 'Historische Verzameling Stoottroepen' in Assen

afbeelding van P Geertsma

Historische Verzameling Stoottroepen is de naam van een Nederlands militair museum dat specifiek de geschiedenis belicht van het infanterieregiment de ‘stoottroepen’. In het museum worden documenten en voorwerpen getoond die verbonden zijn met het ontstaan van de stoottroepen en de rol die ze hebben gespeeld in de bevrijding van Nederland. Daarnaast wordt ook de periode na de Tweede Wereldoorlog behandeld. Zo wordt er ingegaan op de politionele acties in Nederlands-Indië en het optreden van de stoottroepen in Nieuw-Guinea.

Museum der Koninklijke Marechaussee

afbeelding van P Geertsma

Het Museum der Koninklijke Marechaussee is gevestigd in het Gelderse Buren in een voormalig Koninklijk Weeshuis. In het museum wordt niet alleen de geschiedenis weergegeven van de Marechaussee maar ook van de Rijkspolitie, de Rijksveldwacht en Gemeentepolitie. De geschiedenis van de Marechaussee is nauw verbonden met de geschiedenis van andere politiemachten zoals het Korps Landelijke Politiediensten.

Nederlandse Mariniersmuseum in Rotterdam

afbeelding van P Geertsma

De mariniers behoren tot de oudste krijgsmachtonderdelen van Nederland. Vanaf 1665 tot heden maken mariniers dienst uit van het Nederlandse leger. De geschiedenis van het elitekorps begon toen raadpensionaris Johan de Witt in 1665 een speciaal regiment oprichtte die vanuit het water aan land moest kunnen worden ingezet. Dit regiment werd vele jaren later het Korps Mariniers genoemd. Nederland heeft in Rotterdam een speciaal museum dat gericht is op de geschiedenis van de Nederlandse mariniers.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie NIMH

afbeelding van P Geertsma

In september 2005 is het Nederlands Instituut voor Militaire Historie NIMH in het leven geroepen door defensie. Het NIMH richt zich op de historie van de Nederlandse krijgsmacht in haar algemeenheid en de verschillende krijgsmachtonderdelen: marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee, onderling. Daarnaast wordt zowel gekeken na de strijd die door de Nederlandse krijgsmacht binnen de landsgrenzen is gevoerd maar ook daar buiten. Door haar overkoepelende werkzaamheden heeft het NIMH veel kennis weten te vergaren.

Militaria beursen

afbeelding van P Geertsma

Militaria beursen zijn evenementen waarop verschillende militariaverzamelaars aan nieuwe objecten kunnen komen voor hun militaire verzameling. Op een militariabeurs worden verschillende dingen verkocht. Zo zijn er onder andere militaire helmen, onderscheidingen/ medailles, emblemen en uniformen en andere uitrustingstukken te vinden. Tegenwoordig is het moeilijk om echt een ‘slag’ te slaan op een militariabeurs omdat de meeste verkopers precies weten wat de waarde is van de stukken die zij verkopen.

Militaire veilingen van dumpgoederen

afbeelding van P Geertsma

Militaire veilingen worden gebruikt om overtollig defensiemateriaal aan burgers en eventueel bedrijven te verkopen. Een militaire veilig kan worden georganiseerd door verschillende personen of instanties. Zo zou een grote militaire dump er voor kunnen kiezen om doormiddel van een veiling van militaire goederen haar waar te verkopen aan een breed publiek. Het voordeel van een veiling om militaire goederen te verkopen is het feit dat de prijs na de veiling vast staat.

Inhoud syndiceren