Blog van Rende van de Kamp

Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen

afbeelding van Rende van de Kamp

Sinds enige tijd ben ik bezig met het schrijven van een boek over Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen. Een dergelijk boek is er nog niet. Het moet een boek worden waarin, net als in mijn boeken Soldaat voor een ander, delen 1 en 2, veel interviews komen te staan. Voor het boek heb ik een zeer geïnteresseerde uitgever gevonden (een nieuwe), die goed is ingevoerd in de wereld van het soldaat-zijn en die vooral ook veel belangstelling heeft voor het verhaal van de man zelf.

Romeinen en Bataven in Xanten

afbeelding van Rende van de Kamp

Na mijn bezoek aan de plaats waar de grote veldslag in het Teutoburgerwoud plaatsvond (Kalkriese), werd het tijd mij te verdiepen in de grote Bataafse held Julius (of Claudius) Civilis. In 69 na Christus kwamen de Bataven in opstand tegen de Romeinen in wat bekend zou worden als de Bataafse Opstand. Net als bij die grote slag in het Teutoburgerwoud, had de opstand veel kenmerken van een ordinaire muiterij. De harde kern van de opstandelingen werd gevormd door de élitesoldaten uit de Romeinse hulpkorpsen onder leiding van hun chef Civilis.

De Slag in het Teutoburgerwoud

afbeelding van Rende van de Kamp

In het Duitse plaatsje Kalkriese, vlakbij Osnabrück, is de veronderstelde plaats van de Slag in het Teutoburgerwoud of de Varusschlacht zoals de Duitsers het zelf noemen. Deze slag vond plaats in 9 na Christus. De Romeinse legeraanvoerder Varus marcheerde door het Teutoburgerwoud en viel in een hinderlaag van een Germaans stammenverband geleid door de voormalige officier in het Romeinse leger Arminius. Arminius, in het Germaans waarschijnlijk Hermann (wat dan eigenlijk weer man van het leger betekent) was pas 26 jaar oud en behoorde tot de Germaanse stam der Cherusken.

Culloden

afbeelding van Rende van de Kamp

Schotland ligt vol met slagvelden die allemaal min of meer hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van het land. Maar Culloden is veel meer. Culloden was een eindpunt. Het einde van de clans.

Commando Monument in Schotland

afbeelding van Rende van de Kamp

Het is hartje zomer 2007. Een koude wind giert tussen de bergen die zijn bedekt door nevelsluiers. Of ligt dit land zo hoog dat de wolken bereikt zijn? Is dit het effect van de Hooglanden?
Met een warme sweater en een regenjek stap ik uit de auto de verlaten parkeerplaats op. Ik heb wel een half uur gewacht in de auto terwijl ik nadacht en op mijn kaart keek. In al die tijd is geen enkele auto voorbij gekomen. De kaart op de bijrijdersstoel bolt op totdat ik de deur van de auto dichtsmijt.

Oorlogsschip "G. Averoff"

afbeelding van Rende van de Kamp

Vlakbij de Griekse havenstad Pireaus ligt het gepantserde slagschip de "Averoff".
Dit enorme schip was eens het vlaggeschip van de Griekse vloot en nam deel aan de Balkan-oorlogen van 1912-1913.

Museum Kalavrita Griekenland

afbeelding van Rende van de Kamp

In het noorden van de Peloponnesos, het grote Griekse schiereiland, ligt de kleine plaats Kalavrita (of Kalavryta). Vanaf de kust kun je het best het smalspoortreintje nemen. Met een snelheid niet groter dan 30 km/uur raast het treintje door bergpassen, door bossen en langs de diepe kloof waar ver beneden een riviertje probeert de zee te bereiken. Vroeger was dit, naast voetpaden door de bergen, de enige verbinding met de kust.

Oorlogsmuseum Nafplion Griekenland

afbeelding van Rende van de Kamp

De Griekse havenstad Nafplion is de moeite waard. Je loopt zo de kade in de haven op om naar de roestige vrachtschepen te kijken die de verbindingen onderhouden tussen de verschillende eilanden en het vasteland.
Van boven in de oude citadel is het uitzicht over de stad en het omliggende land fantastisch.
Maar in het stadje zelf is naast groene parken, monumenten en oude huisjes ook het kleine oorlogsmuseum een aanrader.

Old Gaol Hexham

afbeelding van Rende van de Kamp

Ik zei het al bij Hadrian's Wall. Langs de hele muur liggen musea en de geschiedenis langs de muur is niet stil blijven staan bij de Romeinen. In het plaatsje Hexham is een klein museum in de voormalige stadsgevangenis.

Milford Haven War Memorial

afbeelding van Rende van de Kamp

Een monument. Geen museum. Maar het begint hier wel.
Wanneer je dit kleine stadje op de punt van Wales binnenrijdt, is één van de eerste dingen die je ziet dit Memorial. Een monument achter een hekje. Een hoge sokkel met een soldaat er op geflankeerd door twee soldaten die aan de voet van de sokkel staan. Op de sokkel de namen van gesneuvelde dorpsbewoners. Niet ongewoon. In Frankrijk staan dit soort monumenten in bijna ieder dorp.

Inhoud syndiceren