Winston Churchill uit Engeland

afbeelding van P Geertsma

Winston Leonard Spencer Churchill is de volledige naam van de persoon die meestal gewoon Winston Churchill wordt genoemd.

Hij was een van de bekendste staatslieden van de de 20 ste eeuw en heeft onder andere een bijdrage geleverd aan de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Winston was een markante persoon. Hij droef meestal een bolhoedje en een grote sigaar.

Ondanks zijn vreemde typische verschijning was hij een man die heel goed wist wat hij wilde, namelijk Engeland beschermen tegen vijanden zoals de Duitse nazis.

Na de Eerste Wereldoorlog was hij een van de weinige personen in Groot Britannië die vermoede dat Duitsland wraak zou nemen en opnieuw een grote oorlog zou ondernemen. Al spoedig bleek hij ook gelijk te krijgen en de vrij zachtaardige houding van Chamberlain naar Duitsland was voorgoed voorbij.

Winston Churchill zette de bewapening van Engeland in gang en zorgde er met zijn medestanders voor dat Duitsland niet nog een groot land kon innemen. Mede door de moedige houding van Winston Churchill wisten veel Britten stand te houden. Winston Churchill kan daarom met recht door de britten man of the century worden genoemd.