Werkstuk of spreekbeurt over Defensie voor middelbaar onderwijs

afbeelding van P Geertsma

Wanneer je op het middelbaar onderwijs zit zul je regelmatig een spreekbeurt of presentatie moeten houden. Daarnaast worden zowel op veel scholen werkstukken gemaakt of andere opdrachten waarbij één of enkele onderwerpen centraal staan. Per school is vaak het aantal werkstukken per jaar verschillend. Ook het aantal presentaties kan per school verschillen. Toch moet je altijd maar weer met een onderwerp komen. Voor sommigen is dit moeilijk terwijl anderen het heel gemakkelijk vinden om een onderwerp te kiezen. In ieder geval is de Nederlandse Defensie een organisatie waarbinnen veel verschillende onderwerpen kunnen worden gevonden voor een presentatie of een andere opdracht.

Het maken van een keuze is soms moeilijk. Allereerst is het verstandig om een onderwerp zoveel mogelijk af te bakenen. Maak een keuze tussen de verschillende krijgsmachtonderdelen. Wil je bijvoorbeeld een opdracht maken over de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht of valt het onderwerp binnen de Koninklijke Marechaussee? Binnen deze verschillende krijgsmachtonderdelen zijn nog talloze andere onderwerpen. Zo kun je de wapens en voertuigen beschrijven van de verschillende krijgsmachtonderdelen. Het is ook interessant om de geschiedenis van een bepaald krijgsmachtonderdeel te beschrijven of de verschillende emblemen en onderscheidingstekens. Ook de technische aspecten van bepaalde wapens zoals jachtvliegtuigen zijn een boeiend onderwerp wanneer je geïnteresseerd bent in techniek en alles wat daar bij komt kijken. De keuringen van Defensie zijn ook een onderwerp wat misschien leuk is voor een opdracht. Doormiddel van de keuringen kun je namelijk bij Defensie aan de slag of niet. Wanneer is iemand geschikt of ongeschikt? Er zijn onderwerpen genoeg zoals je leest.

Zodra je een beetje een beeld hebt van het onderwerp waar je jouw opdracht of spreekbeurt over wilt gaan houden kun je verder met de volgende stap namelijk het zoeken naar informatie. Dit kun je op verschillende manieren doen. Tegenwoordig gaan heel veel mensen niet meer naar de bibliotheek hoewel je daar veel boeken kunt vinden over het leger. Daarnaast kun je naar de banenwinkel gaan om te vragen naar posters en folders om je presentatie of werkstuk te voorzien van plaatjes en afbeeldingen. Ook kun je militairen vragen naar informatie over hun ervaringen in de opleiding of missies (ze mogen echter niet alles vertellen).

Natuurlijk kun je ook nog op internet verschillende informatiebronnen vinden. Zo kun je veel informatie vinden op deze site maar ook op de site www.militair.net waar veel militairen, verzamelaars en geschiedkundigen ook lid van zijn. Zo kun je heel wat kennis opdoen. Op www.militair.net kun je jezelf aanmelden op het forum en daar eventuele vragen stellen aan de gebruikers. Zo kun je snel antwoord krijgen.