Wapens binnen Defensie

afbeelding van P Geertsma

Een belangrijk aspect voor de functie militair is het omgaan met wapens. Defensie maakt gebruik van verschillende wapens die variëren van een dolk tot geavanceerde raketsystemen. De wapens van de Nederlandse Defensie zijn in vergelijking tot andere landen zeker professioneel te noemen. Daarnaast worden de wapens binnen Defensie goed afgestemd op het doel waarvoor ze zullen worden ingezet.

Er zijn een aantal mensen in Nederland die het aspect ‘wapens’ bij Defensie overschatten. Natuurlijk zijn wapens belangrijk voor militairen maar het gebruik van die wapens moet tot een minimum worden beperkt. Door het gebruik van wapens op een onverantwoorde wijze zou geweld alleen maar toenemen in plaats van afnemen. Daarom worden Nederlandse militairen getraind in een beroepshouding waarin professionaliteit en zelfbeheersing centraal staat.
Militairen leren al op de Algemene Militaire Opleiding omgaan met wapens.

Wanneer ze na de AMO een gevechtsfunctie gaan uitvoeren zal de wapentraining alleen maar intensiever worden. Niet alleen leert een militair zijn wapen (bijvoorbeeld een Diemaco) af te vuren, hij leert ook veiligheidsaspecten van het wapen kennen. Deze zaken worden allemaal getraind in de verschillende opleidingen die na de AMO volgen. Militairen leren het wapen onderhouden en schoonmaken. Daarnaast leren ze het wapen ook compleet uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Dit wordt zo vaak getraind dat de militairen hun dienstwapen kunnen dromen.